Gelderse Vallei

Barneveldse horeca niet meer tot in de late uurtjes open

De horeca in Barneveld was altijd tot 03.00 uur open.
De horeca in Barneveld was altijd tot 03.00 uur open. © Pxhere
BARNEVELD - De Barneveldse horeca gaat niet meer tot diep in de nacht open. "We willen eerder beginnen en ook eerder stoppen. Om 01.00 uur gaat de deur dicht", meldt Thomas Bouw, uitbater van Café de Zwaan en Bar Sportief. "Dit is misschien wel het enige voordeel van de coronacrisis."
Tot dusver is het zo dat de Barneveldse nachthoreca - voor coronatijd - tot 03.00 uur geopend is. "De avond begint eigenlijk pas laat, want sommige gasten komen pas rond middernacht binnen, om er dan nog een paar uurtjes tegenaan te gaan", legt Bouw uit. "Nu zeggen we, op één zaak na, gezamenlijk tegen onze gasten: kom gewoon wat eerder, dan zijn we ook eerder klaar en doen we de deur om 01.00 uur dicht. In de coronaperiode hebben we gezien dat dat eigenlijk prima werkt."

Personeelstekort

Met deze ontwikkeling volgen Barneveldse cafés de lijn van andere horeca. Ook in Ermelo en Harderwijk is besloten eerder te stoppen. "Toen ik dat las dacht ik: dat lijkt mij ook wel wat. Ik ben eigenlijk nooit voorstander geweest van het late uitgaan. Nu wordt het niet zo laat, kunnen we wat eerder naar bed en hebben we ook wat meer aan de volgende dag."
Bouw erkent dat niet alleen het eerder stoppen, maar ook het personeelstekort in de horeca een rol speelt. "Daar hebben we natuurlijk ook in Barneveld mee te maken. Op deze manier hebben we daar wat minder last van. We hopen dat het eerder sluiten in die zin ook een hoop geld scheelt."

Uitproberen

De komende periode moet uitwijzen of het werkt om de deur eerder te sluiten. "We gaan het zien, en werkt het niet, dan zoeken we naar een nieuwe optie. Het is echt iets om uit te proberen", besluit hij.