Rijk van Nijmegen

Emotionele Mykhaylo uit Wijchen over Oekraïne: 'Het is verschrikkelijk'

Rusland begon donderdag met een inval in Oekraïne.
Rusland begon donderdag met een inval in Oekraïne. © ANP
ARNHEM - Het conflict in Oekraïne wordt ook in Gelderland op de voet gevolgd. Mykhaylo Khrystenko woont in Wijchen en heeft nog familie in het Oost-Europese land. "Het is verschrikkelijk, maar we zagen het aankomen. Als je wakker wordt met zulk nieuws, dan is dat heftig wakker worden", zegt hij emotioneel op Radio Gelderland.
"Mijn familie is oké, voor zover je het oké kunt noemen. De ouders van mij en van mijn vrouw wonen in het westen", vertelt Khrystenko, die al 21 jaar in Nederland woont. "Vanochtend werden alle militaire vliegvelden gebombardeerd, ook vijf kilometer van mijn ouders vandaan." Ze kunnen niet vluchten, zegt de Oekraïner: "Mijn vader ligt ziek in bed, ze kunnen nergens heen."
Hij merkt zelf niet dat ze bang zijn. "Ze zijn vooral in de war. Wat gaat er gebeuren? Hoever komen de troepen?" Ook Khrystenko zelf is vandaag niet bij de les: "Ik kan me niet concentreren op mijn werk, maar daar heeft iedereen begrip voor".

Transport

Het Nijmeegse expeditiebedrijf IMNEX stuurt voorlopig geen zendingen meer naar Oekraïne als gevolg van de Russische inval in het Oost-Europese land. De onderneming stuurde normaalgesproken vijf vrachten per week naar Oekraïne, maar "de risico's zijn nu te groot", vertelt eigenaar Pavel Mikhalevitch, die zelf in Wit-Rusland geboren is.
'Orders worden nu gecanceld. Niemand weet wat er de aankomende dagen en weken gebeurt'. Het bedrijf van Mikhalevitch stuurt nog wel zendingen naar Rusland, maar door de lange wachttijden aan de grenzen stijgen de transportkosten flink. Klanten zetten de situatie daarom 'on hold'.

Gelderse chrysanten

Chrysantenkweker David van Tuijl uit Brakel levert aan exporteurs voor Oekraïne en Rusland. Met de Internationale Vrouwendag van 8 maart in het vooruitzicht is de vraag naar zijn chrysanten vanuit Oost-Europa altijd groot. Voor hem zijn er nog geen problemen: "De spanningen zijn al een tijd hoog. Daarom zijn de bestellingen eerder verstuurd naar de exporteur". Tussen de 15 en 20 procent van de bloemen van Van Tuijl zijn bestemd voor Rusland en Oekraïne.
Mykhaylo Khrystenko deed zijn verhaal op Radio Gelderland:
Mykhaylo Khrystenko