Arnhem en omstreken

Een oortje op een steeltje: nieuwe paddenstoel duikt op in Arnhem

De nieuwe paddenstoel
De nieuwe paddenstoel © Marcel Groenendaal
ARNHEM - Een soort oortje op een steeltje. Dat vond paddenstoelenliefhebber Marcel Groenendaal in Arnhem. Het blijkt te gaan om een paddenstoel die nog nooit in ons land is gezien. Een Nederlandse naam heeft de nieuweling nog niet.
Na de storm van de afgelopen tijd ging Groenendaal op pad om een paddenstoelensoort te zoeken die hij alleen van naam kende, maar nog nooit gezien had, zo vertelt hij bij NPO Radio1. Vlakbij zijn huis in Park Klarenbeek in Arnhem staan meerdere lindebomen. Op afgewaaide lindetakken hoopte hij een zeer kleine, zeldzame soort te vinden: "Er zijn meer van die kleine paddenstoeltjes op lindetakken, zoals het lindekruikje bijvoorbeeld. Dat is een soort zwart stippeltje waar je zonder microscoop verder ook niets aan ziet. Nou, die wou ik eens graag vinden. Ik dacht, nu liggen er takken, ik ga het lindekruikje vinden. Ik heb dus heel wat takjes bekeken, maar die heb ik niet gevonden."

Oortje

Maar Groenendaal zag dus wel een soort op een lindetak die hij niet kende. Een soort die op een oortje lijkt: "Daar zijn veel soorten van. Maar die hebben geen steeltje. En deze had aan de onderkant net lamellen. Echt een oortje, maar dan met een centraal steeltje. En dan denk je dus 'okee, het is dus wat anders'. Ik had geen idee of het iets bijzonders, unieks of zeldzaams was. En dan ga je zoeken. Maar in de boeken kon ik het niet vinden, want het stond er nog niet in."

Pas ontdekt in Italië

Groenendaal ging bij een deskundige op zoek naar het antwoord: "Dus ik heb het materiaal naar een deskundige gebracht. En die heeft er ook nog eens uren aan besteed. En toen kwam er een naam uit van een publicatie van 2019, dus dat is behoorlijk recent. Uit Italië. Daar heet ie Simocybe Rhabarbarina.
Helemaal zeker dat het om dezelfde soort als in Italië gaat, is Groenendaal nog niet: "We denken dat het hetzelfde materiaal is, maar er moet nog dna-onderzoek gebeuren. Ik hoop dat we daar spul genoeg voor hebben. En dan kunnen we pas echt zeker weten of dat hetzelfde is, of toch nog weer wat anders."

Nieuwe naam

De paddenstoel heeft dus al wel een naam, maar nog geen Nederlandse. Als de soort toch een andere is dan de Italiaanse en écht nieuw is, mag Groenendaal ook de officiële Latijnse naam van de nieuwe soort verzinnen.