Rivierengebied

Tielse raad botst hard over zweem van belangenverstrengeling

Het veelbesproken terrein aan de Bulkweg in Tiel
Het veelbesproken terrein aan de Bulkweg in Tiel © Omroep Gelderland
TIEL - In de laatste raadsvergadering van de huidige Tielse raad zijn de gemoederen woensdagavond hoog opgelopen. Aanleiding is een artikel in dagblad NRC over de aankoop en verkoop van grond door de schoonvader van wethouder Frank Groen om op deze grond een woonlocatie voor arbeidsmigranten te vestigen.
In het artikel wordt het verhaal geschetst over een 'schijn van belangenverstrengeling'. Dit wordt ondersteund door de inbreng van drie raadsleden in het artikel. Een van hen, Ton Zuidema van D66, vroeg nu naar aanleiding van het artikel om een onderzoek naar de handelingen rond het beleid om tot centrale huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten in de stad te komen. Hij zou daarmee die schijn van belangenverstrengeling weg willen nemen.
Dit leidde tot onbegrip van verschillende partijen die vinden dat de drie in het artikel geciteerde collega's juist erg hebben bijgedragen aan die zweem van verdachtmaking over de Tielse politiek. Fractievoorzitter Wim de Boer van de Partij van de Burgers, ook de partij van de betreffende wethouder Frank Groen, eiste hiervoor excuses. Die kreeg hij niet.

Ophef aanleiding voor breder onderzoek

Ook de burgemeester Beenakker - die dit onderwerp in zijn portefeuille heeft - liet zijn onbegrip blijken over de handelswijze van de drie raadsleden. Volgens Beenakker hebben alle raadsleden altijd over alle informatie kunnen beschikken en de ruimte gehad om overal vragen over te stellen.
Hij opperde het idee om een breder onderzoek te doen. Naast dat de feiten rond het huisvestingsdossier nog eens op een rijtje worden gezet, moet er ook gekeken worden naar hoe de politici onderling met elkaar omgaan en hoe er in dit soort gevoelige zaken wordt omgegaan met uitingen in de media en sociale media. De raad kon zich daarin vinden.

Vragen over verkoop al vorig jaar gesteld

Het verhaal van de vermeende belangenverstrengeling wordt al enige tijd via sociale media verspreid. Al in oktober vorig jaar zijn er vanuit de raad vragen gesteld over de crux van dat verhaal: dat de schoonvader van de wethouder een terrein heeft gekocht (en inmiddels verkocht) dat kennelijk in beeld is als locatie voor huisvesting van arbeidsmigranten.
Het antwoord van het college hierop was dat het betreffende vastgoedbedrijf Roelofsen het terrein al in september 2018 gekocht heeft, voordat de raad zich ging buigen over de wenselijkheid van centrale locaties van de huisvesting.
Volgens Roelofsen was de deal ook in 2018 rond, maar duurde het onder meer door een geschil over een schone grondverklaring langer om tot een overeenkomst te komen. Uit gegevens van het kadaster blijkt dat er eind 2020 een koopovereenkomst is gesloten over het terrein. Maar de definitieve overname zou volgens Roelofsen pas gebeuren wanneer het leeg opgeleverd werd. Dit gebeurde afgelopen januari, toen het direct doorverkocht werd aan Kafra Housing.

Opnieuw zorgt krantenartikel voor ophef

Het is de tweede keer dat een krantenartikel voor veel ophef zorgt binnen de gesprekken van de Tielse raad om tot centrale huisvesting voor arbeidsmigranten te komen. De raad en het college hadden hiervoor kaders opgesteld en in beslotenheid mogelijke locaties geïnventariseerd.
Een van die locaties was het voormalige winkelcentrum Kwadrant dat gekocht werd door uitzendbureau VDU. Dit lekte uit en zorgde na publicatie voor protest uit de buurt, waarna de gemeenteraad in oktober vorig jaar besloot niet verder te gaan met deze locatie. Daarbij werd ook besloten om voor de huisvesting voortaan ook naar de Tielse bedrijventerreinen te kijken.
Om die reden keek de Tielse raad juist woensdagavond opnieuw naar de kaders uit 2019 om deze woongebouwen voor de buitenlandse werknemers in de gemeente mogelijk te maken.

Zie ook: