Noord-Veluwe

Eén schandaal en twee nieuwe partijen, maar in Oldebroek gaat de politiek z'n gangetje

De lijsttrekker en de vier kandidaat-raadsleden van Duurzaam Oldebroek.
De lijsttrekker en de vier kandidaat-raadsleden van Duurzaam Oldebroek. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Over minder dan drie weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Tijd voor stevige campagnes en duidelijke verkiezingsbeloftes dus, zou je zeggen. Maar niet in Oldebroek. Daar gaat de politiek rustig z'n gangetje.
Natuurlijk, in Oldebroek is het afgelopen jaar nogal wat gebeurd. Maar dat draaide eigenlijk allemaal rond één persoon: Tom de Nooijer. Het jonge raadslid werd niet door de SGP op de kandidatenlijst geplaatst en besloot samen met een aantal aanhangers een eigen partij op te richten.
Het was de spannendste politieke gebeurtenis in Oldebroek van de afgelopen vier jaar. In Oldebroek zijn de partijen het vaak met elkaar eens. Geen stevige debatten met slimme oneliners, maar een uitwisseling van gedachten, die vaak op ongeveer hetzelfde neerkomen. Als de verslaggever van Omroep Gelderland aanwezig is bij een raadsvergadering, wat voor corona nog regelmatig gebeurde, werd er altijd verbaasd gereageerd. "Hier gebeurt toch niet veel spannends? Waarom zou je dan hier komen", wordt steevast gevraagd.
En dat terwijl er in Oldebroek wel degelijk genoeg te doen is voor de politiek. Oldebroek kent veel verschillende dorpskernen, elk met z'n eigen wensen en eigen problemen. Een prachtig plan voor het Hart van Oosterwolde werd in de afgelopen vier jaar vastgesteld door de gemeenteraad, Wezep kreeg een Meidoornpleinmanager. Wethouder Bergkamp was de coördinator van de Regionale Energie Strategie op de Noord-Veluwe, en probeerde Oldebroek gelijk ook voorloper te maken op het gebied van klimaattransitie. En alle boeren en loonwerkers in het buitengebied kunnen rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de partijen in de gemeenteraad.

Geen grote ruzies

In Oldebroek geen grote ruzies over een koopzondag of over Natura2000. Het hijsen van de regenboogvlag kon rekenen op de felle afkeuring van de SGP, maar verder kabbelde de politiek regelmatig gewoon verder. En zeker met het verdwijnen van de lokale PvdA - Bert-Jan Dokter kon geen opvolger vinden om de kar te trekken - lijkt een groot deel van het debat te verstommen.
Dat gebrek aan grote discussiepunten is ook terug te zien in de verkiezingsprogramma's en in de berichten op sociale media. Veel van de partijen die meedoen aan de verkiezingen in Oldebroek hebben hun punten uitgewerkt op hun website. Vaak websites die in de hippe grote steden met hoongelach bekeken zouden worden, maar in Oldebroek nog prima voldoen. Op sociale media stellen de partijen hun kandidaten voor, maar slingeren ze geen grote debatten aan. Omdat die er niet zijn.

Conservatief versus progressief

Twee nieuwe partijen kunnen daar misschien een beetje verandering in aanbrengen. Twee tegenpolen, zelfs. Tom de Nooijer doet met een blanco lijst mee aan de verkiezingen, en hoopt daarna namens Christelijk Verbond Oldebroek in de gemeenteraad te zitten. Zijn partij is conservatief, spreekt over 'eigen inwoners eerst' bij huisvesting, wil 'de christelijke identiteit' behouden, het wapperen van de regenboogvlag terugdraaien en stoppen met het controleren op de QR-code. 'Werken vanuit verbinding', is het motto van CVO.
Tegelijk doet ook Duurzaam Oldebroek mee aan de verkiezingen. Een nieuwe, progressieve partij, die rekening wil houden met het klimaat én met de samenleving. Zij willen 'een duurzame gemeente ontwikkelen, die goed is voor onszelf, de natuur en de portemonnee.' Wellicht springt de partij in het gat dat de PvdA achterlaat.
De meeste lijsttrekkers zullen zich tijdens de campagne niet laten verleiden tot grote woorden en felle discussies. Want in Oldebroek weten ze: na 16 maart moeten we weer gewoon verder met elkaar. Dan gaat de politiek weer z'n gangetje. En zo gaat de campagne (tot nu toe) ook.
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 16.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Oldebroek, in samenwerking met LOCO Media. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.
Zie ook: GLD Stemt