Gelderland

Terug naar het oude normaal? Dit mag er vanaf nu weer (en dit nog niet)

Veel seinen staan vrijdag weer op groen.
Veel seinen staan vrijdag weer op groen. © ANP
ARNHEM - Je hebt vanaf vrijdag bijna nergens meer een coronapas nodig, het mondkapje mag op de meeste plekken af en de anderhalvemeter-regel vervalt. Maar 1G voor grote binnenevenementen komt erbij. Dus gooi je coronacheck-app nog niet van je telefoon en houd je mondkapje nog even, want er gelden nog altijd een paar coronaregels. Dit zijn ze:
  • Alle opgelegde sluitingstijden vervallen. Dat betekent dat cafés, restaurants en vooral nachtclubs en discotheken weer net zo lang open mogen zijn als voor corona.
  • De mondkapjesplicht vervalt op de meeste plekken: dat hoef je dus niet meer op in de supermarkt, bij de kapper of in de collegezaal. Maar ze kunnen ook nog niet de prullenbak in, want in het openbaar vervoer en op luchthavens heb je nog wel een mondkapje nodig.
  • Je hoeft geen anderhalve meter afstand meer te houden.
  • De coronapas verdwijnt, dus je hoeft geen groen vinkje meer te laten zien voor een drankje in de kroeg of een bezoek aan de bioscoop. Er komt wel een regel bij: testen voor toegang. Op plekken binnen, waar mensen niet zitten en waar meer dan 500 mensen zijn, moet je je laten testen voor toegang. Oók als je gevaccineerd, geboosterd of hersteld bent. Dit geldt bijvoorbeeld voor poppodia en nachtclubs, maar bijvoorbeeld niet in het theater. Toch is het goed te checken bij de locatie zelf of een test voor toegang nodig is. Want sommige locaties, zoals Luxor Live in Arnhem, kiezen er bewust voor om minder dan 500 mensen toe te laten, zodat deze mensen zich niet hoeven te laten testen.
    En oh ja: ook voor veel reizen naar en in het buitenland heb je je QR-code nog wel nodig, dus die app hoeft nog niet van je telefoon af.
  • Een paar basisregels blijven ook gelden: thuisblijven bij klachten, handen wassen, hoesten in de elleboog en ruimtes goed ventileren.
De huidige regels gelden tenminste tot 15 maart.
De meeste coronaregels behoren tot het verleden