Noord-Veluwe

Putten moet gaan kiezen tussen inbreiding of uitbreiding

Het centrum van Putten tijdens de markt.
Het centrum van Putten tijdens de markt. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Om Putten aantrekkelijk te houden voor jongere generaties moet er binnen het dorp wat gebeuren. Daarover waren alle politici die woensdag aanschoven in de verkiezingsbus van Omroep Gelderland het mee eens. Maar of dat met uitbreiding moet of dat het dorpse karakter behouden moet blijven, daar werd verschillend tegenaan gekeken.
Lijsttrekker Albert de Bruin van de VVD, de partij die weer terugkeert in de lokale politiek, hekelde vanaf meet af aan de regelgeving die door de gemeente aan de horeca, jongeren en winkeliers wordt opgelegd. Bijvoorbeeld omtrent de zondagsopenstelling, iets wat nu nog niet in de gemeente aan de orde is. "Voor ons moeten de winkels niet open", gaf hij meteen als disclaimer aan. "Maar als winkeliers op zondag open willen moeten we dat niet betuttelen."
Hij vond Herman Luitjes van Wij Putten aan zijn zijde. Hij merkte ook op dat het in de gemeente wat losser moet. "We hebben iets teveel spelregels met elkaar gemaakt", gaf hij toe. Die worden volgens hem momenteel al onder de loep genomen door de zittende gemeenteraad. Hij is voornemens om de terrassen langer open te houden en de tijd tussen evenementen te verkorten.

Jongeren en wonen

Maar een bruisend centrum hangt ook samen met de jongeren en hun woonsituatie. "Ze worden het dorp uitgejaagd omdat ze hier niet kunnen wonen en werken", stelde De Bruin. Op een grote banner van de VVD die in het dorp hangt, staat de ambitie van 2.000 nieuwe woningen. En hij wil dat jongeren niet naar Ermelo of Harderwijk gaan om hun plezier te zoeken. Dat is volgens hem in zijn gemeente ook mogelijk. "We moeten Putten City hebben."
Wim van de Koot van het CDA ziet dat een stuk genuanceerder. "We moeten kritisch kijken of het gemeentebestuur er debet aan is dat er hier horecagelegenheden zijn die niet werken voor jongeren", stelde hij. Het is volgens hem moeilijk om de juiste formule te vinden die aanslaat bij het publiek. "Je moet een tent exploiteren die populair is bij jongeren." Voor hem is het behoud van het dorpse karakter belangrijk: "Putten City vind ik lastig. Putten is geen stad, het is een dorp."
Het debat terugkijken? Dat kan hier.

Zie ook: