Noord-Veluwe

Arbeidsmigranten op Nunspeets landgoed en daar is niet iedereen het mee eens

De arbeidsmigranten gaan weg als de vergunning voor de restauratie kan worden verleend
De arbeidsmigranten gaan weg als de vergunning voor de restauratie kan worden verleend © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Er is onrust en onvrede in Nunspeet om de huisvesting van arbeidsmigranten op landgoed De Grote Bunte. Een aantal vastgoedondernemers heeft het landgoed gekocht en wil het grondig gaan verbouwen en renoveren. Dat loopt nog niet heel soepel, want tegen die plannen is nogal wat weerstand. Ook het feit dat er nu arbeidsmigranten in het historische landhuis zitten, leidt tot veel ongenoegen bij buurtbewoners.
De Grote Bunte is het enige landgoed dat Nunspeet heeft en volgens velen van historische waarde. De eigenaren van het landgoed hebben grootste plannen, maar stuiten op veel weerstand. Dat de ondernemers nu arbeidsmigranten in het landhuis en de omliggende gebouwen hebben gehuisvest is helemaal een doorn in het oog van de buurtbewoners, meldt mediapartner RTV Nunspeet.
"Op twintig meter afstand van ons perceel hebben wij arbeidsmigranten gekregen", vertelt buurtbewoner Henk Hagen. "Dat heeft nu al een aantal jaren geleid tot veel overlast: geluidsoverlast, dronkenmans gelal en geschreeuw. Nou, dat waren wij als buurt spuugzat."
Tekst gaat verder na de video:
Arbeidsmigranten op Nunspeets landgoed: 'Dit verhaal wordt als pressiemiddel gebruikt'

Illegaal

De arbeidsmigranten zaten er illegaal en daarom hebben buurtbewoners een petitie aan de gemeente overhandigd met de vraag om handhaving. "Om toch duidelijk te maken dat het een groot probleem is", vervolgt Henk. "De gemeente heeft toen ook geconcludeerd dat de huisvesting van arbeidsmigranten niet binnen het bestemmingsplan past. Men heeft de ontwikkelaar toen aangegeven je moet opruimen of je moet een vergunning aanvragen."

Vergunning

Die vergunning is vervolgens door de gemeente verleend, waardoor er de komende drie jaar maximaal vijftig arbeidsmigranten op het landgoed mogen wonen. Verantwoordelijk wethouder Jaap Groothuis: "Het is juist dat er arbeidsmigranten gehuisvest zijn geweest zonder vergunning. Met de initiatiefnemer is afgesproken dat een vergunningsaanvraag ingediend zou gaan worden, maar dit heeft langer geduurd dan eerst was voorzien. Al een langere tijd was de wens om ruimtelijk beleid op te stellen voor de huisvesting van arbeidsmigranten, maar dit heeft om diverse redenen twee jaar langer geduurd dan was gewenst."
Het college stelt wel eisen rond de huisvesting en het beperken van de gevolgen op het woon- en leefklimaat van omwonenden. "Ook is er inmiddels een vergunning aangevraagd voor het verbouwen, restaureren en uitbreiden van het Landhuis. Mocht hiervoor vergunning verleend worden dan zal de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten op deze locatie eindigen", aldus Groothuis.

'Als pressiemiddel gebruikt'

De buurt is geschokt over de reactie van de gemeente: "Dit verhaal wordt als pressiemiddel gebruikt", zegt Henk Hagen. "Hoe bestaat het dat een ontwikkelaar zoveel invloed heeft op de gemeentelijke politiek? Er wordt wel gesproken in de politiek over burgerparticipatie en het luisteren naar de burgers. Maar wat ons betreft is het luisteren tot aan de voordeur van het gemeentehuis en daarna gaan we zaken regelen op onze eigen manier."

Bezwaar mogelijk

Tot 8 maart ligt er een plan ter inzage bij de gemeente Nunspeet over hoe de huisvesting van arbeidsmigranten en seizoenarbeiders geregeld moet worden. Mensen kunnen daar eventueel bezwaar tegen indienen.