Rijk van Nijmegen

Politiek wil opheldering provincie over ontslag milieudeskundige

Partijen stellen op het provinciehuis vragen over het ontslag.
Partijen stellen op het provinciehuis vragen over het ontslag. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Gelderse politiek wil opheldering over het ontslag van milieudeskundige Cor Coenrady uit Elst. Volgens Coenrady is hij ontslagen vanwege zijn kritische houding rond onder meer de vervuilende bedrijven in Nijmegen-West.
De provincie spreekt dat met klem tegen en zegt dat Coenrady is ontslagen vanwege het schenden van zijn geheimhoudingsclausule. Coenrady nam honderden documenten mee naar huis en maakte een deel daarvan openbaar. De provincie vindt dat hij niet zorgvuldig met vertrouwelijke gegevens is omgegaan. Coenrady zelf zegt dat deze stukken volgens de wet openbaar moeten zijn.
VVD, GroenLinks en de PvdA willen woensdag van het Gelders college weten of hij een klokkenluider is. “Als je naar de berichten kijkt zou je dat er uit kunnen halen. Maar wij willen eerst kijken wat de antwoorden van het college zijn”, vertelt VVD-Statenlid René Westra.

Klokkenluider

"Is hij een soort van Robin Hood met informatie die vrij te delen is of schendt hij zijn geheimhouding? Dat kan ik moeilijk beoordelen nu”, stelt Karin Jeurink van de PvdA. Zij is ook benieuwd naar de informatie die Coenrady heeft. “Als hij een klokkenluider is, moet je ook iets met de informatie willen. Of hij die documenten wel of niet mee had mee mogen nemen, dat is echt aan juristen.”
Charlotte de Roo van GroenLinks heeft ook nog veel vragen. "We willen weten wat er nu precies gebeurd is, we hebben artikelen en een persverklaring, maar je komt er nog niet precies achter. Je kan speculeren tot je ons weegt, maar we willen het graag gewoon weten."
Ook de SP heeft vragen ingediend. Die partij wil weten of Coenrady volgens diverse wetten verplicht was - zoals hij zelf zegt - die stukken openbaar te maken.