Noord-Veluwe

'Hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren?', petitie tegen gevaarlijke oversteekplaats

Scholieren steken over.
Scholieren steken over. © Omroep Gelderland
PUTTEN - De afgelopen jaren gebeurden er tal van ongelukken, waarvan drie zelfs met dodelijke afloop. Een populaire oversteekplaats voor scholieren langs de N798 in Putten moet aangepast worden, vinden ouders en omwonenden. De oversteek is volgens hen te onveilig en het is wachten tot het volgende dodelijk ongeluk. Ze zijn een petitie gestart om de provincie, de eigenaar van de weg, zo ver te krijgen de oversteek aan te passen. Inmiddels hebben ruim 1.700 mensen hun handtekening gezet.
"Hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren voordat er actie wordt ondernomen?" Moeder Ellen Heemstra is boos dat ze al een aantal jaar moeten wachten op antwoord. "In 2016 is de 12-jarige scholier Mees door een aanrijding overleden. Sindsdien zijn we eigenlijk al bezig om de oversteek veiliger te maken, maar tot dusver zonder echt succes", zegt ze met een zucht.
Dat beaamt omwonende Ben Simmelink. "Het ongeluk van Mees heeft zo'n indruk op mij gemaakt, dat ik wat wil veranderen", vertelt hij. "Veiligheid moet serieus genomen worden."
Bekijk hoe de betrokkenen over de kruising ter hoogte van de Hoofdlaan denken. Ook een scholier reageert.
Ruim 1700 handtekeningen om gevaarlijk kruispunt te veranderen

Racebaan

De kruising is volgens Heemstra en Simmelink niet goed ingericht. "Je mag hier 80 kilometer per uur rijden. Dat is veel te hard. Als hier kinderen oversteken in grote groepen, dan levert dat gevaar op. Scholieren steken soms scheef de weg over en volgen niet het fietspad, er kan van alles gebeuren. Ik vind dat heel zorgwekkend", vertelt de moeder. "Ik raad mijn eigen kinderen af hierlangs te rijden, maar dat heb je natuurlijk niet in de hand. Dat baart mij wel zorgen. Er moet wat veranderen."
Simmelink legt uit dat de bewoners graag zien dat er een rotonde komt. "Dan kan de jeugd niet zomaar meer oversteken en moeten auto en vrachtwagens afremmen. Dat lijkt mij het beste." Een andere oplossing is verlaging van de snelheid. "Als auto's hier 60 kilometer per uur gaan rijden, kan dat al een groot verschil maken." Daarvoor moet de weg wel aangepast worden. "Nu is het een racebaan. Er moeten bijvoorbeeld heuvels komen om de snelheid eruit te halen. Alleen met een bord red je het niet", roept hij de provincie op.
Toch heeft diezelfde provincie de afgelopen jaren niet stilgezeten. Zo is de oversteek in 2021 breder gemaakt. "Maar of dit nou een echte veiligheidsverbetering is, daar zet ik mijn vraagtekens bij."
De gemeente Putten staat achter de oproep van de ouders en omwonenden. “We begrijpen hun oproep heel goed”, laat een woordvoerder weten. De gemeente zet zich in voor snelheidsverlaging op de weg en probeert de kwestie in elk gesprek met de provincie aan te kaarten. Putten benadrukt wél dat de juiste weg bewandeld moet worden en dat de huidige situatie, die er nog niet zo lang is, ook nog geëvalueerd moet worden.

'Probleem heeft urgentie'

De petitie, die op het moment van schrijven 1713 keer ondertekend is, moet de boodschap van de ouders en omwonenden kracht bij zetten. "We hopen dat dat de provincie over de streep trekt wat te doen en in te grijpen. Ik vind het heel indrukwekkend dat er zoveel reacties op zijn gekomen", zegt Heemstra met gepaste trots. "Het geeft aan dat er grote zorgen zijn om het kruispunt."
Statenlid en Puttenaar Leendert Lodder (50PLUS) deelt die zorgen. In het verleden heeft hij als hoofdinspecteur gewerkt. "Vanuit mijn ervaring kan ik zien dat er maatregelen op deze weg genomen moeten worden. De kruising moet op de schop. Dit probleem heeft écht urgentie. Dan moet je ook een gepast besluit nemen. Doet de provincie dat niet, dan missen ze verantwoordelijkheid", zegt hij duidelijk.
Heemstra is het daarmee eens. "Elk ongeluk dat voorkomen kan worden, telt."
De provincie Gelderland zegt dat elk slachtoffer van een verkeersongeval er één te veel is, blijkt uit Statenvragen die het CDA gesteld heeft en dinsdag zijn beantwoord. De provincie denkt dat een snelheidsverlaging bij de kruising in Putten er waarschijnlijk niet inzit. "Dit zorgt niet altijd voor een veilige situatie." Verder laat de provincie onderzoek doen naar de weg. "Binnen onze mogelijkheden zijn wij voortdurend op zoek naar verbeteringen", schrijft het college van gedeputeerde staten. Wanneer het onderzoek is afgerond, is niet duidelijk.