Arnhem en omstreken

Financiële zorg in woonzorgcentrum voor blinden, veel kamers leeg

Het Schild in Wolfheze.
Het Schild in Wolfheze. © Omroep Gelderland
WOLFHEZE - Voor het eerst in de 110-jarige historie kampt woonzorgcentrum Het Schild in Wolfheze met grote leegstand. Van de 121 appartementen staan er 21 leeg. Zowel de blinde en slechtziende bewoners als de directie maken zich grote zorgen om de financiën en zijn met spoed op zoek naar nieuwe huurders.
Twaalf huurappartementen en negen zorgappartementen staan leeg. En dat is een flinke financiële aderlating voor het gespecialiseerde woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden. Als de woningen een jaar leegstaan kost dat ruim 850 duizend euro.
De financiële nood is hoog in Wolfheze. Bekijk hier de video, tekst gaat daarna verder.
Woonzorgcentrum voor blinden kampt met financiële nood.

'Alle hens aan dek'

"De nood is hoog", stelt Jan Achterberg, voorzitter van de cliëntenraad. "Zeker ook gelet op de financiële situatie die al jaren niet goed is. Het is nu alle hens aan dek om weer mensen binnen te krijgen. Hoe meer woningen we vullen, des te beter het is voor Het Schild en de gemeenschap van Het Schild. Het is hier namelijk heel fijn wonen en dat willen we graag zo houden."
De leegstand bij Het Schild heeft meerdere oorzaken. Tijdens de coronacrisis overleden 25 bewoners aan het coronavirus. Om besmetting van de overige bewoners te voorkomen, werden de vrijgekomen woningen niet gevuld. Maar ook de penibele financiële situatie speelt een rol. Noodgedwongen moesten zo'n vijftien bewoners, waaronder een honderdjarige, verhuizen omdat Het Schild de verpleegafdeling niet meer kon onderhouden. Per 1 januari is deze verpleegafdeling gesloten.
Maar de bron aan potentiële bewoners om uit te putten is in Nederland niet heel groot. Volgens Achterberg zijn er in Nederland zo'n 300.000 mensen die blind of slechtziend zijn. "En Het Schild is op zoek naar mensen van 55 jaar en ouder. De partner mag overigens wel ziend zijn."

Wachtlijsten al afgebeld

De wachtlijsten die Het Schild had, zijn inmiddels allemaal nagebeld door zorgcoördinator Caroline Mintjes. "De actieve wachtlijsten zijn zo goed als leeg. Ik ben nu bezig met de sluimerwachtlijsten om te kijken of daar iemand is die al wil verhuizen. Maar nieuwe huurders en bewoners die vallen onder de wet langdurige zorg zijn meer dan welkom op onze wachtlijst."

'Echt voor blinden en slechtzienden'

De voorzitter van de cliëntenraad signaleert een trend dat andere vergelijkbare woonzorgcentra moeite hebben om blinden en slechtzienden in huis te halen. “Steeds vaker nemen ze nieuwe huurders in huis nemen die wel goed kunnen zien. Toch willen wij dat Het Schild echt een woonzorgcentrum blijft voor blinden en slechtzienden. Want veel mensen hebben in de 'ziende maatschappij' jaren op moeten boksen tegen de eisen van zienden. Je moet alles vragen en mag niets zelfstandig kunnen. En hier kunnen mensen veel zelfstandiger leven omdat blind of slechtziendheid de norm is.”
Zo zijn in Het Schild alle deuren voorzien van braille huisdeurnummers. En in de liften wordt aangegeven op welke verdieping je bent. “Maar we hebben hier ook activiteiten waarbij de krant wordt voorgelezen of je kan spellen met bellen spelen zodat je weet wat er gebeurt op een spelbord”, aldus een enthousiaste Achterberg. “Het is hier allemaal dusdanig aangepast dat je het als blinde en slechtziende goed kan doen. Dat is voor heel veel mensen een verademing waardoor ze tot rust komen. Hier kunnen we gewoon zijn wie we zijn.”
En juist dat laatste spreekt de 74-jarige blinde Thea den Dulk ontzettend aan. Na zes jaar op een wachtlijst te hebben gestaan, woont zij sinds een week met haar ziende man in Het Schild. "Mijn man en ik woonden in Den Haag en daar word je vaak in het stadsgewoel geconfronteerd met nieuwe dingen zoals elektrische voertuigen op straat, maar ook vooral op de stoep. Het kostte mij in Den Haag steeds meer energie om mijn dagelijkse dingen te doen."
Mevrouw Den Dulk is ontzettend blij dat zij en haar man Arie een appartement in Het Schild hebben. "We wonen hier nu samen en als mij iets overkomt, kan hij hier ook rustig blijven wonen. Ik ben heel blij dat het er nu eindelijk van gekomen is."