Stedendriehoek

Vervuild water afkomstig van staalslakken stroomt natuur in

EERBEEK - Regen en storm hebben ervoor gezorgd dat vervuild water uit een berg staalslakken in Eerbeek de natuur in is gestroomd. Het water bevat een agressieve stof, die schadelijk is voor mensen en dieren. Bovendien meldt de provincie dinsdag dat er verhoogde concentraties zware metalen en aluminium zijn aangetroffen in het grondwater bij de berg staalslakken, iets waar omwonenden al langer voor waarschuwen.
Op de voormalige stortplaats aan de Doonweg liggen sinds 2,5 jaar staalslakken. Deze zijn gebruikt voor een tijdelijke afdichting van de stort en ter versteviging van de bovenlaag, zodat er een zonnepark op gebouwd kon worden. Als het regent, en het hemelwater komt met de slakken in contact, ontstaat er vervuild water. Het krijgt dan een witte kleur. Een sloot om de stort moet dit vervuilde water normaliter opvangen, waarna het naar een speciale waterzuivering gaat. Maar de sloot rondom de stortplaats is te krap, waardoor het vervuilde water dit weekend de natuur in stroomde.
Staalslakken zijn geen slijmerige beestjes, maar brokken die vrijkomen bij de productie van staal. Het wordt gebruikt in de weg- en waterbouw en in het geval van Eerbeek op een vuilstort.

Brandwonden en blaren

Van het vervuilde water dat onder meer op een bospad terecht is gekomen zijn door de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) monsters genomen. Er zijn concentraties calciumhydroxide, een agressieve stof, aangetroffen. Aanraking kan brandwonden en blaren veroorzaken. "De monsters moeten nog uitsluitsel geven of naast calciumhydroxide nog andere schadelijke stoffen in het water terecht zijn gekomen", zegt de ODRA, die nu bodemonderzoek doet om te kijken wat de mogelijke risico's zijn voor omwonenden, grondwater en milieu.
Het bospad waar het vervuilde water over stroomde is maandag in opdracht van de omgevingsdienst afgezet voor publiek. Naast een gevaar voor mensen is het vervuilde water ook gevaarlijk voor bijvoorbeeld honden. "We hopen oprecht dat dieren het niet drinken", zegt woordvoerder Maarten Leseman van de ODRA.

Vervuiling speelt al langer

Inmiddels heeft de eigenaar maatregelen genomen om het water weg te pompen. Volgens de milieudienst kende het bedrijf de risico's. "Het probleem van de krappe sloot was bekend, het bedrijf is daar eerder al op aangesproken."
Bovendien blijkt dinsdag uit een Statenbrief van de provincie Gelderland - het bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning en het toezicht bij de stortplaats - dat Stort Doonweg de voorschriften van de omgevingsvergunning niet goed naleeft.

'Geen acuut gevaar'

In het grondwater zijn al eerder verhoogde concentraties aan zware metalen en aluminium aangetroffen, schrijft het provinciebestuur. "Er is geen acuut gevaar voor de gezondheid. Wel moeten de gevolgen voor het milieu beter in kaart worden gebracht", blijkt uit de brief. Stort Doonweg krijgt twee maanden de tijd voor extra bodemonderzoek.
Omwonenden uitten vorig jaar al hun zorgen over de situatie. Ze zijn bang dat de 200.000 staalslakken die op de stortplaats zijn aangebracht op de lange termijn gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Ook vroegen ze het bedrijf om de sloten beter af te dichten, omdat het vervuilde water ook eerder al naast de sloot liep.

Last onder dwangsom

Om het bedrijf, Stort Doonweg B.V., te dwingen tot nader onderzoek ontvangt het bedrijf deze week een voornemen voor een last onder dwangsom. Om op korte termijn een nieuwe overstroming te voorkomen is door het bedrijf een extra pomp geïnstalleerd.
Om een boete te voorkomen moet het bedrijf naast onderzoek ook het monitoringsplan voor het grondwater aanvullen. Op basis van de resultaten wordt bepaald of de staalslakken het milieu aantasten. "Als dit het geval is, zullen wij op korte termijn aanvullende maatregelen eisen van Stort Doonweg", schrijft het provinciebestuur.
Begin 2021 trokken omwonenden al aan de bel over de berg staalslakken:
Zorgen over staalslakken in Eerbeek.