Stedendriehoek

Vosjes paren precies voor de camera (en dat is uniek)

Screenshot uit de video van Joop Weijn.
Screenshot uit de video van Joop Weijn. © Joop Weijn
HOENDERLOO - Joop Weijn wist niet wat hij zag toen hij dit weekend de beelden van zijn wildcamera terugkeek. Twee vossen besloten precies voor zijn camera te gaan paren en dat levert unieke beelden op.
Bekijk de bijzondere beelden:
Vosjes paren precies voor de camera
Van december tot en met februari is het de paartijd van de vos. "Op beelden voorafgaand aan dit moment zag ik al dat het mannetje het vrouwtje constant volgde'', vertelt Weijn. Dit doet een vos om te voorkomen dat een ander mannetje met 'zijn' vrouwtje gaat paren. ''Maar dat de paring voor de camera gebeurt is wel uniek.''
Op de beelden is goed te zien dat het mannetje en vrouwtje een tijdje aan elkaar vast blijven zitten. "Daardoor duurt een paring soms wel een half uur", aldus Weijn. Na een draagtijd van ongeveer 53 dagen zullen de welpjes geboren worden.
Het vrouwtje blijft in de dagen voor de geboorte in haar hol. Het mannetje voorziet haar dan van voedsel. Gemiddeld worden er zo'n vier tot vijf jongen per keer geboren, maar in uitzonderlijke gevallen zijn er wel veertien welpjes.
Weijn legt op dit moment de laatste hand aan een anderhalf uur durende film van de natuur rondom Apeldoorn, van de mestkever tot aan de wolf. Alles komt voorbij. De film is dit voorjaar te zien bij Vogelwerkgroep Oost-Veluwe.
BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland.

Volg ons op:

Of word lid van onze Facebookgroep Natuur in Gelderland.