Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

'Nijmegen is zo mooi', Forum voor Democratie voert bijzondere campagne in Arnhem

De Nijmeegse skyline op de flyer van de Arnhemse FvD.
De Nijmeegse skyline op de flyer van de Arnhemse FvD. © Twitter FvD Arnhem
ARNHEM - Een digitale flyer voor de Arnhemse campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van Forum voor Democratie maakte op social media de nodige tongen los. Namelijk niet de John Frostbrug, Eusebiuskerk of het Sonsbeekpark prijkte op het affiche, maar de skyline van nota bene aartsrivaal Nijmegen.
Een vergissing is de afbeelding niet, laat de partij weten. Er is voor gekozen een landelijke flyer te ontwikkelen, waardoor alle deelnemende gemeenten Nijmegen afgebeeld krijgen. Ondanks die verklaring lijkt de gewraakte afbeelding van de Waalstad niet te vinden op andere lokale social media accounts van Forum voor Democratie.
Achteraf is het wel een ongelukkige keuze om Nijmegen op de Arnhemse flyer te drukken, erkent een woordvoerster van de FvD. Dat die keuze op Nijmegen viel, is volgens haar 'puur willekeurig'. "Die heeft niets te maken met de onderliggende relaties tussen de steden."
Van de rivaliteitsgevoelens die met name tussen de voetbalclubs Vitesse en NEC leven, zou het campagneteam dat de flyer ontwikkelde zich ook niet bewust zijn geweest. "Het is ook onmogelijk alles van elke gemeente te weten."

'Niemand willen beledigen'

Of het dan niet handiger was geweest dit soort zaken lokaal te ontwikkelen, omdat een Arnhemmer deze keuze vermoedelijk niet snel had gemaakt? "Dat had gekund."
De partij geeft aan met de flyer niemand te hebben willen beledigen. "Wij hebben met toeval voor de Nijmeegse skyline gekozen, omdat deze erg mooi is."

Ook ChristenUnie in de fout

FvD is niet de eerste partij die deze campagneperiode met een foto van Nijmegen komt. De ChristenUnie overkwam onlangs hetzelfde. Dat was wel echt een foutje, erkent lijsttrekker Nathalie Nede. "We hebben een bureau in de hand genomen om onze social media en website een boost te geven. Er is toen inderdaad per ongeluk een foto van Nijmegen gebruikt."
Deze heeft de partij vervolgens 'snel weer verwijderd'.
Ook de gemeente 'blunderde' eerder door een foto die meer weg had van de Nijmeegse Waalbrug op de Arnhemse promotiebus voor het Eurovisie Songfestival te plaatsen.