Noord-Veluwe

Boerderijen dreigen onder te lopen door extreme regenval

In Epe proberen ze het water met zandzakken buiten te houden.
In Epe proberen ze het water met zandzakken buiten te houden. © Luciano de Graaf
EPE - De wind blaast ons stevig om de oren de afgelopen dagen. Maar Gelderland is ook kleddernat door overvloedige regen. Gemiddeld viel er in onze provincie in februari al 135 millimeter hemelwater, tegen een normaal gemiddelde van 60 millimeter. Onder meer in Epe hebben inwoners daar flink last van.
In Epe dreigen boerderijen aan de Gelriaweg maandag onder te lopen. De weilanden lijken er door het vele water meer op vijvers. Het water bedreigt ook erven en woningen. Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft zandzakken laten aanrukken om woningen te beschermen. Bewoners balen omdat zij naar eigen zeggen al eerder aan de bel trokken bij het waterschap.
Kijk naar beelden van het waterballet in Epe:
Wateroverlast door hevige regenval in Epe

Afvoer verstopt na storm

Een woordvoerster laat weten dat het vele water afkomstig is uit de Verloren Beek bij Epe. "Er valt simpelweg meer regen dan er in die beek past. Die overstroomt en dan loopt het water de heuvel af richting Epe. Wat meespeelt, is dat duikers en afvoeren door de storm verstopt zitten met bladeren en takken. "We krijgen daar uit ons hele gebied honderden meldingen over. Hele systeem van waterafvoer loopt over."
Medewerkers van het waterschap zijn druk bezig de verstoppingen te verhelpen. Over eerdere klachten van bewoners aan de Gelriaweg kan de woordvoerster nog niets zeggen. "Maar het is natuurlijk wel enorm vervelend."
Een overzicht van wateroverlast van het Waterschap Vallei en Veluwe:

Meer dan het dubbele

Meteoroloog Roosmarijn Knol van Weerplaza wijst op de vele regen deze maand. "Gemiddeld telt februari in Gelderland 60 millimeter regen, maar we zitten nu al op 135 millimeter, meer dan het dubbele dus. En de maand is nog niet voorbij." De 'droogste' plek in februari is tot dusverre Lichtenvoorde, waar deze maand 68 millimeter neerslag viel.
In Epe dreigen woningen onder te lopen. Daar viel zondag 44 millimeter regen
In Epe dreigen woningen onder te lopen. Daar viel zondag 44 millimeter regen © Luciano de Graaf
In Epe viel zondag alleen al 44 millimeter regen. Knol: "Dat is in één dag dus driekwart van de hoeveelheid regen die gemiddeld in heel februari valt. Dat is dus fors." Andere Gelderse weerstations noteerden zondag 38,9 millimeter regen (Deelen), 33,8 millimeter (Herwijnen) en 21,9 millimeter (Hupsel).

Waterpeil in Rijn

De waterstand in de Rijn bij Tolkamer is maandag al verhoogd door afvoer van regen uit Zwitserland en Duitsland. Rijkswaterstaat verwacht dat de waterstand de komende dagen sterk toeneemt. Vrijdag bereikt de Rijn waarschijnlijk het hoogste punt van ongeveer 12,5 meter boven NAP. Dan gaan veerponten uit de vaart en lopen natuurgebieden langs de Waal onder water. De kades in Nijmegen, Arnhem en Tiel worden afgesloten en nevengeulen gaan meestromen met de rivieren om hoogwater af te voeren.