Liemers

Yvonne en Rob leven tussen de kratten boodschappen: 'Het gaat niet meer zo'

Yvonne en Rob Wiggers leven tussen de kratten boodschappen
Yvonne en Rob Wiggers leven tussen de kratten boodschappen © Omroep Gelderland
AERDT - Tijdens de coronacrisis merkten Yvonne en Rob Wiggers dat steeds meer mensen in de financiële problemen kwamen. Ze besloten een hulpgroep op te zetten en voedsel uit te delen vanuit huis. Maar inmiddels is de vraag zo groot dat hun huis er te klein voor is geworden. "Ons huis is één grote krattenzee, het gaat niet meer zo", benadrukt Yvonne.
Op de overloop en in de gang staan kasten helemaal volgepakt met producten. In de woonkamer staan lege kratten opgestapeld klaar om gevuld te worden. "Er maken wekelijks 98 mensen gebruik van onze stichting en dat aantal is nog steeds groeiende", vertelt Yvonne.

Tussen wal en schip

Yvonne en Rob helpen mensen met financiële problemen: "We willen vooral wat doen voor de mensen die niet in aanmerking komen voor de voedselbank of geen hulp krijgen van andere instanties en hierdoor tussen wal en schip vallen. Het gaat om mensen die het echt nodig hebben. Zoals gezinnen, zodat kinderen niet zonder bordje pap naar school hoeven, maar ook mensen die geen warme maaltijd op tafel kunnen zetten, omdat ze dit niet kunnen betalen."
We zijn allebei mensen die altijd willen helpen, dat zit gewoon in je
Het naar elkaar omkijken is voor het stel uit Aerdt een hele gewone zaak. "We zijn allebei mensen die altijd willen helpen, dat zit gewoon in je. Aan de ene kant is dat heel mooi, aan de andere kant brengt het ook veel werk met zich mee. Wat wij met liefde doen, want we krijgen er ook een hoop dankbaarheid voor terug", aldus Yvonne.
Annelies haalt wekelijks haar boodschappen bij Stichting Eerste Levensbehoefte Rijnwaardig
Annelies haalt wekelijks haar boodschappen bij Stichting Eerste Levensbehoefte Rijnwaardig © Omroep Gelderland

Leven op een boterham

Annelies maakt sinds november 2020 gebruik van de stichting Eerste Levensbehoefte Rijnwaardig van Yvonne en Rob en voor haar zijn zij dan ook onmisbaar. "Als zij er niet waren geweest dan had ik nu denk ik in de schuldsanering gezeten. Het is heel belangrijk wat zij doen, want daar ben ik nu uitgebleven."
Annelies vertelt dat ze door omstandigheden in de financiële problemen kwam. "En dan zit je zomaar ineens op een boterhammetje de hele week in plaats van wat anders. Dan is zo'n krat heel belangrijk." Doordat Annelies nu iedere week bij Yvonne en Rob terechtkan, is het voor haar mogelijk om een normale maaltijd te eten en de juiste vitamines binnen te krijgen.

Schaamte

Voor Annelies was het best een stap om hulp te zoeken. "Ik ben op een gegeven moment in de problemen gekomen en je worstelt dan net zolang totdat je denkt: ik ga het redden. Maar je zakt steeds dieper in de put. Ik ben pas later aan de bel gaan trekken, ook vanwege schaamte. Nu niet meer inmiddels, maar zeker in het begin vond ik dat heel lastig", legt ze uit.
Yvonne merkt ook dat schaamte nog steeds voor veel mensen een drempel is om hulp te zoeken. Zeker ook in dorpen, waar iedereen op elkaar let. Toch roept Yvonne mensen op om zich te melden. Niet alleen voor zichzelf, maar ook vooral voor de kinderen.

Dringend ruimte nodig

Stichting Eerste Levensbehoefte Rijnwaardig krijgt donaties van particulieren en producten van winkeliers, maar er is bijvoorbeeld ook een bedrijf dat iedere week groente en fruit levert. Donaties zijn altijd welkom laat Yvonne weten: brood, vlees, houdbare producten, schoonmaakmiddelen. "Alles wat je dagelijks gebruikt is welkom bij ons."
Maar behalve donaties zijn ze vooral dringend op zoek naar een andere ruimte waar ze hun spullen kunnen opslaan en waar ze de kratten kunnen uitgeven. Annelies ziet met eigen ogen hoe belangrijk dit is voor Yvonne en Rob: "Ze zijn hun leven kwijt, ze hebben alles in hun huis staan. Het is gewoon een schrijnende situatie."
Yvonne en Rob wonen tussen de kratten
Yvonne en Rob wonen tussen de kratten © Omroep Gelderland
Door de hulp van Gelderland Helpt in te schakelen, hopen Yvonne en Rob dan ook een ruimte te vinden van 75 tot 100 m2 met stroom en water in voormalig Rijnwaarden of Zevenaar want dat is ook hun werkterrein. Yvonne: "Het wordt gewoon veel te groot om dit nog vanuit huis te doen."
Kijk naar de oproep die stichting Eerste Levensbehoefte Rijnwaardig deed in Gelderland Helpt:
Gelderland Helpt - Stichting Eerste Levensbehoefte Rijnwaardig is dringend op zoek naar een andere ruimte
Meer weten of reageren? Kijk op de website van Gelderland Helpt voor meer informatie!