Rivierengebied

Geen stroomcapaciteit voor 14 projecten rond Druten

Een voorbeeld van een elektriciteitsverdeelstation.
Een voorbeeld van een elektriciteitsverdeelstation. © Pixabay
DRUTEN - In het gebied rondom het elektriciteitsverdeelstation in Druten kunnen 14 klanten en projecten vooralsnog geen stroom terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. Dat meldt RN7 op basis van netbeheerder Liander. Bij het verdeelstation is onvoldoende capaciteit beschikbaar om alle klantaanvragen te kunnen aansluiten.
Het gaat globaal om plannen in Boven-Leeuwen, Druten, Winssen, Bergharen, Batenburg, Appeltern en Altforst. Het is de bedoeling dat dit gebied de komende jaren meerdere grootschalige zonneparken krijgt.
Het is volgens RN7 nog onduidelijk of die zonneparken daadwerkelijk direct stroom kunnen leveren aan het netwerk. De gemeente Druten verschaft hierover nog geen duidelijkheid. Netbeheerder Liander evenmin: "Wij geven nooit informatie over klanten en projecten."

MVA

Wie elektriciteit wil gebruiken, heeft een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk nodig. De hoeveelheid stroom die nodig is, wordt uitgedrukt in MVA, Mega Volt Ampère. De 14 klanten en projecten hebben gezamenlijk ongeveer 83 MVA aangevraagd. Dit is lastig te vertalen in het aantal zonnepanelen, omdat de klanten zelf bepalen hoeveel panelen met welke zwaarte zij installeren, zo stelt Liander.
De projecten die in de wachtkamer zitten zijn grootverbruikers zoals grotere zonnedaken en zonneweides. Sinds mei vorig jaar geldt rondom het verdeelstation Druten een beperking voor het terugleveren van elektriciteit voor zulke grote klanten. Pas in de loop van 2025 komt er waarschijnlijk een einde aan de capaciteitsproblemen.
Netbeheerder Liander is bezig het energienet op het verdeelstation in Druten uit te breiden. Dit kost tijd vanwege langlopende procedures en vergunningstrajecten, evenals een tekort aan technici.