Stedendriehoek

Frictie in Zutphen over aanpak van de woningcrisis

Er werd stevig gediscussieerd over nieuwbouw in Zutphen.
Er werd stevig gediscussieerd over nieuwbouw in Zutphen. © Pixabay
WARNSVELD - Bouwen naar behoefte of volop inzetten op sociale huurwoningen? De politieke partijen uit Zutphen die vrijdag aanschoven in de verkiezingsbus van Omroep Gelderland kwamen daar niet gezamenlijk uit.
Het ging er fel aan toe, met name tussen de VVD en de SP. De SP, vertegenwoordigd door Mart de Ridder, was van mening dat de helft van de nieuwbouw die in de gemeente moet komen sociale huurwoningen moet zijn. De Ridder is fel tegen het bouwen van huizen van 300.000 euro en hoger. "Met zulke bedragen kun je bij mijn generatie niet aankomen", aldus de 25-jarige politicus.
Laura Werger van de VVD ageerde dat huizen met die bedragen wellicht ook helemaal niet voor mensen met een kleine beurs bedoeld zijn. Volgens haar zijn de prijzen een gevolg van vraag en aanbod. "Omdat er een woningtekort is, is er schaarste en kost het veel meer", stelde de politica. "Dus we moeten bouwen bouwen bouwen." Daarmee hoopt ze een betere doorstroming op gang te brengen.

Verwijten

De verwijten vlogen over en weer, want beiden weken allerminst van hun lijn af. De Ridder reageerde met harde bewoording op de standpunten van de VVD. "Je raakt als je deze volksvertegenwoordigers hoort vanzelf het vertrouwen kwijt in de politiek", bracht hij in. "Sociale huur wordt hier afgeschilderd als asociaal."
Hij kreeg de bal ook teruggekaatst door Werger. Ze wees erop dat de huidige wethouder van de SP zelf een onderzoek heeft laten uitvoeren waaruit bleek dat er meer behoefte is aan woningen voor starters en doorstromers. "Dus nu zegt de SP: "We vertrouwen onze eigen wethouder niet." Dat is opmerkelijk."
Het debat nog eens terugkijken? Dat kan hier.

Zie ook: