Rijk van Nijmegen

Zelf ervaren hoe partijen in Lingewaard hebben gestemd, als je het snapt

Maarten van den Bos, (PvdA Lingewaard) initiatiefnemer van de mee-stemwijzer.
Maarten van den Bos, (PvdA Lingewaard) initiatiefnemer van de mee-stemwijzer. © Omroep Gelderland
ANGEREN - Meer groen, betere doorstroming en veiligheid in het verkeer en nog meer van dat soort beloften. Dat roepen natuurlijk alle partijen in de aanloop naar de verkiezingen. Maar om te kijken hoe partijen de afgelopen jaren écht hebben gestemd over bepaalde onderwerpen, heeft de PvdA in Lingewaard de zogenoemde ‘mee-stemwijzer’ gelanceerd. Na het meestemmen over de onderwerpen ziet de gebruiker met welke partij hij de meeste overeenkomsten heeft.
Volgens PvdA-voorman Maarten van den Bos heeft de bekende reguliere stemwijzer een nadeel: “Die gaat altijd over de toekomst. Welke beloften doen partijen?”

Kijken hoe er écht gestemd is

Van den Bos vervolgt: “Terwijl mensen misschien ook graag weten wat fracties in de raad nu daadwerkelijk gestemd hebben over belangrijke thema’s als betaalbaar wonen, toegankelijke zorg en veilig verkeer. Dat kan nu.”
In de mee-stemwijzer zitten 24 moties, amendementen en voorstellen uit de afgelopen raadsperiode. Moties zijn eenvoudig gezegd eigen voorstellen van raadsleden voor iets waarvan ze verwachten dat het college daar niet zelf mee komt. Amendementen zijn wijzigingen op voorstellen uit het college.

Politicoloog: 'Burger begrijpt het niet'

Een behoorlijk technisch verhaal en daar zit volgens politicoloog Peter van der Heiden (Radboud Universiteit) ook gelijk het probleem. Want de gemiddelde burger begrijpt nauwelijks het verschil tussen een motie en een amendement, laat staan de taal waarin die gegoten zijn.
Een van de moties bevat bijvoorbeeld de tekst:
© Omroep Gelderland

Politicoloog: 'Onbegrijpelijke taal'

Initiatiefnemer Maarten van den Bos hoopt met de mee-stemwijzer meer mensen bij de lokale politiek te betrekken want die staat volgens hem onder druk. Van den Bos. “Dat komt ook omdat mensen zich niet altijd realiseren over welke belangrijke onderwerpen de gemeenteraad gaat. Via de mee-stemwijzer proberen we dat zichtbaarder te maken. We hopen dat veel mensen een kijkje nemen, gewoon om eens te ervaren welke keuzes raadsleden de afgelopen jaren gemaakt hebben.”
Maar Peter van der Heiden betwijfelt of er mensen zijn die zich door de 24 voorstellen vol vakjargon kunnen heen worstelen. “Een afspiegeling van het volk is de gemeenteraad al lang niet meer, met zulke onbegrijpelijke taal” aldus van der Heiden. ”Je moet aardig gestudeerd hebben om het te begrijpen.”

Bestuurlijke en ambetelijke molens aan het werk zetten

De oorzaak van de onbegrijpelijke voorstellen zit ‘m volgens de politicoloog in de griffiers die de raadsleden helpen met het opstellen ervan. “Die krijgen landelijk dezelfde opleiding voor het opstellen van dit soort stukken” zo vervolgt hij. Toch hoeft dat op zich geen probleem te zijn. Peter van der Heiden: “Deze stukken zijn eigenlijk niet bedoeld als communicatie naar de burger. Ze zijn bedoeld om de bestuurlijke en ambtelijke molens aan het werk te zetten.”
Hij ziet nog wel een ander probleem bij de mee-stemwijzer. Zonder de context zegt een voor- of tegenstem volgens Van der Heiden weinig. “Je kunt bijvoorbeeld best voor stemmen om de eigen bijdrage voor de WMO-voorzieningen af te schaffen, maar zonder dat je weet waar dat uit betaald wordt zegt het weinig.”
Wie het zelf eens wil proberen kan terecht op de website van de mee-stemwijzer.