Rijk van Nijmegen

Weervrouw Margot: 'Geen paniek, blijf gewoon binnen'

Weervrouw Margot Ribberink.
Weervrouw Margot Ribberink. © RN7
NIJMEGEN - “Geen paniek, blijf gewoon binnen.” Dat is het advies van meteoroloog Margot Ribberink uit Lent.
Volgens haar geldt in Gelderland tussen 16.00 en 19.00 uur code oranje, met windstoten van 120 kilometer per uur. “Het is niet verstandig om naar buiten te gaan, maar je kunt best even voelen, want dat is leuk,” vertelt de meteoroloog uit Lent aan RN7.
Ribberink geeft verder het advies om niet de weg op te gaan met een aanhanger of vrachtwagen, “maar blijf vooral binnen en kijk naar de Olympische Spelen. Zet ook alles dat losstaat in de tuin, zoals een kliko, even vast.”

Onstuimige atmosfeer

Eind januari was storm Corrie in Nederland, afgelopen woensdag Dudley en vandaag dus Eunice. Hoe het komt dat Nederland de laatste tijd te maken heeft met allerlei stormen, komt volgens Ribberink door een onstuimige atmosfeer onder de jet stream, ook wel straalstorm genoemd.
Dat is een zeer sterke wind die in de regel op 10 kilometer hoogte waait. Weerkundigen spreken van een straalstroom als de wind op die hoogte een snelheid heeft van meer dan 100 kilometer per uur. “De lagedrukgebieden zijn nu heel actief, maar dat is niet iets om je zorgen om te maken.”
Maar er is goed nieuws op komst. "De komende week blijft het nog wat onstuimig, maar daarna gaan we langzaamaan richting het lenteweer", aldus Ribberink.