Gelderse Vallei

Dudley en Eunice slecht nieuws voor rammelende hazen

Hazen en konijnen staan op de lijst met beschermde diersoorten.
Hazen en konijnen staan op de lijst met beschermde diersoorten. © Pixabay
RENKUM - Hazen en konijnen staan op de Rode Lijst van kwetsbare diersoorten. Sinds de jaren '50 zijn hun aantallen in ons land meer dan gehalveerd, stelt ecoloog Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. Qua uiterlijk lijken hazen en konijnen op elkaar, maar ze hebben een heel andere levenswijze. Vooral de hazen hebben dan ook last gehad van de stormen van de afgelopen dagen, denkt Lelieveld.
De rammeltijd, oftewel de voortplantingsperiode bij de hazen, is begonnen. Mogelijk zijn zelfs de eerste jonge haasjes al geboren. In het leger hebben de dieren weinig beschutting, waardoor bij harde wind het gevaar van onderkoeling op de loer ligt...
Luister naar de radioreportage (1-3)

Konijnen en hazen zijn 'kwetsbaar'

In november 2020 zijn zowel hazen als konijnen geplaatst op de Rode Lijst van Nederlandse zoogdieren. De dieren hebben de status 'kwetsbaar' gekregen. Dat wil zeggen dat hazen en konijnen niet direct met uitsterven worden bedreigd, maar dat er wel reden is tot zorg.
Konijnen zijn de laatste jaren massaal slachtoffer geworden van virusziekten, legt Lelieveld uit. Bij hazen is het probleem vooral het leefgebied. Dat is te weinig gevarieerd, waardoor het voedselaanbod eenzijdig is. Ook kunnen de hazen zich op de vlakke, vaak kort gemaaide weilanden moeilijk verschuilen voor roofdieren.
Luister naar de radioreportage (2-3)

Stikstof

Konijnen hebben minder last van de harde wind. Zij kruipen diep weg onder de grond, waar ze een stelsel van meerdere gangen en kamers hebben gegraven. De konijnen hebben wel last van de te grote hoeveelheid stikstof in de natuur. Hierdoor groeit het gras dusdanig snel dat er voor de konijnen te weinig te grazen is.
Als er gesproken wordt over oplossingen voor het konijnen- en hazenprobleem kijkt de ecoloog van de Zoogdiervereniging naar de politiek. De besluiten die de politiek neemt om het stikstofprobleem op te lossen, hebben ook invloed op hoe het leefgebied van de dieren in het agrarische gebied er in de toekomst uitziet, denkt Lelieveld.
Luister naar de radioreportage (3-3)

Kritiek op Rode Lijst

Niet iedereen is ervan overtuigd dat het zo slecht gaat met de hazen en konijnen in ons land dat een plek op de Rode Lijst van Zoogdiersoorten gerechtvaardigd is. Zo stelde de Jagersvereniging eind 2020 dat het adviesrapport van de Zoogdiervereniging gebaseerd is op gebrekkige waarnemingen, waardoor onder meer de haas en het konijn onterecht op de lijst terecht zouden zijn gekomen. Verantwoordelijk minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bleef ondanks de kritiek achter het besluit staan. Wel oordeelde de minister dat er nog voldoende konijnen en hazen zijn om de jacht op de dieren te blijven toestaan. Op dit moment wordt verder onderzoek gedaan, wat er toe kan leiden dat de nieuwe minister van Natuur en Stikstof Van der Wal later dit jaar alsnog besluit om een jachtverbod op haasachtigen af te kondigen.
Bekijk onderstaande video om rammelende hazen in actie te zien:
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.