Achterhoek

Waar boeren stoppen, grijpen 'erfdelers' hun kans

DOESBURG - Een boerenerf delen met verschillende soorten huishoudens: dat is het idee achter erfdelen. Het is een van de oplossingen in de strijd tegen de grote leegloop van boerenbedrijven.
Dagelijks stoppen er in Nederland meerdere boerenbedrijven. In onze provincie zet die trend zich de komende jaren onverminderd voort. Volgens cijfers van het CBS waren er in 2020 ruim 3000 Gelderse boerenbedrijven waarvan de boer 55 jaar of ouder is en geen opvolger had.
Maar waar boerenbedrijven stoppen, biedt dit perspectief voor anderen. Nic Drion en Marlies de Groot hebben al sinds 2016 een droom om samen met anderen een woongemeenschap te starten. In 2020 trokken ze de stoute schoenen aan en kochten ze een boerderij in het buitengebied van Doesburg. Afgelopen december keurde de gemeente Doesburg het nieuwe bestemmingsplan goed.

'Het is een fantastische plek'

"Kijk om je heen", zegt Nic met stralende ogen. "Het is gewoon een fantastische plek dichtbij een mooi stadje. Het is een heel mooi erf en het biedt alle mogelijkheden die wij zochten. Onze droom was om een erf als dit te delen met anderen. Samen je buren uitkiezen en er samen iets moois van maken met jonge mensen, gezinnen met kinderen, mensen van onze leeftijd."
Sfeerimpressie van Erfdelen Doesburg
Sfeerimpressie van Erfdelen Doesburg © schipperdouwesarchitecten
En dat droomscenario spreekt meer mensen aan. Volgens Nic en Marlies liep het storm met geïnteresseerden. "Op onze website hebben meer dan tachtig huishouden gereageerd. Dat was natuurlijk veel te veel, want er kunnen er maar zeven bij komen wonen."
Een uitgebreide selectieprocedure volgde. "We kregen vooral veel mensen met een wat oudere leeftijd", vertelt Marlies. "Wij zochten vooral ook gezinnen. We hebben uiteindelijk gekozen voor mensen die wij leuk vinden, maar elkaar ook leuk vinden en die onze waarden voor duurzaamheid delen."
De keuze van Nic en Marlies is grotendeels gevallen op mensen uit het westen. "Er zijn mensen uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Houten, maar ook uit Arnhem. Het zijn veel stadse mensen dus die moeten nog wel wat leren", vertelt Marlies met een glimlach.
Alle bewoners hebben volgens haar een bewuste keuze gemaakt om de stad te verruilen voor het agrarische buitengebied. "Ze willen graag buiten wonen en daar horen ook bepaalde dingen bij zoals gieren, grote machines en een ander ritme."

Huizen met privacy

Het Erfdelenproject lijkt volgens Nic en Marlies in de verste verte niet op een woongroep of commune. "Hier komen in totaal acht woningen met een eigen tuin en privacy. Maar we delen wel samen een heel groot erf dat we graag met elkaar ontwikkelen en waar we leuke dingen doen."
Een architect is inmiddels druk bezig om de huizen uit te tekenen. Nic en Marlies blijven wonen in het voorhuis van de boerderij. In de naastgelegen historische schuur komen twee woningen. "Verder staan er op het erf een grote ligboxenstal van 600 m2 en een oude varkensschuur van 400 m2", vertelt Marlies. "Die gaan allebei plat en daarvoor in de plaats komt een rijtje van drie huizen en een rijtje van twee huizen en nog een schuur daaraan vast. Dus het blijft de oude erfopzet houden, maar wel met uiteindelijk zeven woningen." Aan het eind van dit jaar hopen de bewoners de eerste paal in de grond te slaan.
Het plan 'Erfdelen Doesburg' staat niet op zichzelf. Ook in de Ooijpolder, Lobith en de gemeente Ede zijn er zulke plannen in de maak. Meer informatie is ook te vinden op erfdelen.nl.

Zie ook: