Stedendriehoek

Ouderwets carnaval met duizenden: ‘In sneltreinvaart op poten gezet’

De organisatie verwacht 5000 carnavalsvierders in Klarenbeek te ontvangen.
De organisatie verwacht 5000 carnavalsvierders in Klarenbeek te ontvangen. © Pixabay
KLARENBEEK - Vijfduizend feestneuzen gaan twee dagen lang carnaval vieren bij de vereniging de Neutenkrakers in Klarenbeek. Het dorp bij Apeldoorn is daarmee vooralsnog een van de weinige plekken in Gelderland dat een grootschalig binnenevenement organiseert. In de meeste plaatsen zullen de feestgangers genoegen moeten nemen met een feestje in een kroeg of in een café.
Een feest voor een paar duizend mensen betekent vooral veel vergunningen regelen. Nadat het kabinet op 15 februari de versoepelingen aankondigde, zouden er met carnaval grootschalige evenementen kunnen plaatsvinden. In de praktijk is er voor de meeste carnavalsverenigingen te weinig tijd om een groot evenement rond te krijgen. Maar de Neutenkrakers uit Klarenbeek denken daar anders over.
“We hadden een goed draaiboek en toen de versoepelingen bekend werden gemaakt, hebben we alles in sneltreinvaart op poten gezet”, zegt Chris Wolters van de carnavalsvereniging. “Al het voorbereidende werk hebben we nog voor de persconferentie gedaan. Toen hadden we het al 65 procent rond.”

Testen voor toegang

De feestlocatie aan de Klarenbeekseweg zal uit meerdere zalen en tenten bij elkaar bestaan. Er kunnen maximaal 3000 bezoekers tegelijk naar binnen. De organisatie verwacht over twee dagen 5000 carnavalsvierders te ontvangen. Bij dit evenement zijn de bezoekers verplicht een negatieve testuitslag bij de ingang te tonen.
“Daar hadden we nog discussies over, want bijvoorbeeld mensen die eerder positief zijn getest op corona kunnen nog positief blijven testen. We hadden liever geen testen gehad, maar daar gaan wij niet over. Wij zullen ons aan het beleid houden”, laat Wolters weten.
Verplicht testen houdt de feestgangers echter niet tegen. De feestavonden op zaterdag en zondag zijn al helemaal uitverkocht. Voor de zaterdagmiddag zijn er nog kaartjes over.