Rijk van Nijmegen

Ouders doodgestoken Casper: 'Hij was zo'n lieve, eerlijke en oprechte jongen'

Casper Verheijen werd vorige maand neergestoken.
Casper Verheijen werd vorige maand neergestoken. © Familie
NIJMEGEN - De ouders van Nijmegenaar Casper Verheijen kunnen nog nauwelijks bevatten dat hun zoon vorige maand slachtoffer is geworden van een dodelijke steekpartij. De 29-jarige dakdekker werd op klaarlichte dag in Amsterdam neergestoken. Hij overleed ’s avonds in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
“Het gaat niet goed met me, mijn leven staat nu stil en ik moet veel huilen. Casper was zo’n lieve, eerlijke en oprechte jongen, en ik vraag me steeds af ‘waarom hij?’ Hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Ik vind het zo jammer, want ik had zoveel meer gewild voor mijn zoon”, vertelt Rik Verheijen, de vader van Casper.
Ook voor moeder Diana van den Elzen staan de dagen grotendeels in het teken van diepe rouw. “Wanneer ik wakker word, denk ik gelijk aan Casper. De dagen zijn gevuld met het ondergaan van verdriet en gevoelens van onmacht. Het schijnt dat je het op een gegeven moment een plekje kan geven, maar ik denk nu ‘ik kom er nooit meer bovenop’.”

'Ik heb gezegd hoeveel ik van hem hou'

Het is dinsdag 18 januari wanneer het leven van beide ouders aan het eind van de middag een dramatische wending krijgt. “Ik was aan het werk en kreeg een telefoontje van mijn oudste zoon Adriaan. Hij vertelde dat Casper in Amsterdam, waar hij die dag werkte, was neergestoken en naar het ziekenhuis was gebracht. Hij wist verder niks over hoe Casper er aan toe was”, vertelt Rik geëmotioneerd.
Rik is direct met zijn broer naar het Amsterdam UMC gereden, niet wetende dat zijn jongste zoon op dat moment in kritieke toestand verkeerde. Na 2,5 uur wachten in de familiekamer werd de ernst van de situatie duidelijk. “De arts vertelde dat Casper in zijn borst was gestoken en in zijn hart was geraakt. Hij werd op dat moment nog geopereerd en we wisten dat het fataal kon aflopen, maar we bleven hoop houden.”
Die hoop bleek tevergeefs. Kort na de operatie worden Rik en zijn familie gehaald om afscheid te nemen van Casper. “Ik was zo in shock dat ik op dat moment geen traan heb gelaten. Wij zijn erbij geweest dat de apparatuur werd losgekoppeld, ik heb zijn hand vastgehouden en gezegd hoeveel ik van hem hou.”

Wereld ingestort

Diana was op het moment dat haar zoon werd neergestoken samen met haar partner in Spanje. Ook zij kreeg aan het eind van de middag een hartverscheurend telefoontje van haar oudste zoon Adriaan. “Wij dachten eerst dat het misschien om een relatief klein steekincident ging, in zijn been ofzo. Toen het allemaal langer duurde voor we weer wat hoorden begonnen we ons grote zorgen te maken. Toen ik hoorde dat Casper het niet ging overleven heb ik gehuild, gegild, geschreeuwd en geschopt. Mijn wereld stortte in.”
De volgende ochtend is Diana gelijk samen met haar partner naar huis gevlogen. Ze is meerdere keren bij Casper geweest toen hij voor zijn crematie lag opgebaard bij haar ex-man. “Hij lag erbij zoals hij was. Relaxed en ontspannen. Het was alsof hij elk moment zijn ogen open kon doen. Ik heb veel tegen hem gezegd, vooral hoeveel ik van hem hou en we hem missen”, vertelt Diana terwijl ze in tranen uitbarst.
Casper was een getalenteerd skateboarder.
Casper was een getalenteerd skateboarder. © Familie

Toekomst kwijt

Wat het voor beide ouders extra pijnlijk maakt, is dat Casper na lang worstelen eindelijk zijn draai had gevonden in het leven. “Hij is vroegtijdig met school gestopt en heeft daarna verschillende banen gehad. Zijn droom om professioneel skater te worden moest hij vanwege een knieblessure opgeven, dat was een klap voor hem”, vertelt Rik.
De afgelopen jaren had Casper beetje bij beetje zijn plek gevonden en werkte met veel plezier en toewijding als dakdekker. Hij stond op het punt samen met zijn broer een bedrijf te beginnen. “Casper zat vol met plannen. Hij heeft veel pech en veel moeilijke periodes in zijn leven gehad. Nu had hij het eindelijk op de rit. Hij zou een mooie toekomst tegemoet gaan", vertelt Diana.
Casper is geboren en getogen in Nijmegen.
Casper is geboren en getogen in Nijmegen. © Aaron Zwaal

Minderjarige verdachten

De politie gaat ervan uit dat Casper bij een ruzie op straat, waarbij meerdere mensen betrokken waren, met een mes is gestoken. Kort na het steekincident zijn een 15-jarige jongen uit Uithoorn en twee jongens van 16 uit Amstelveen en Amsterdam aangehouden. De twee 16-jarigen zijn inmiddels op vrije voeten, maar nog wel verdachten in de zaak. De 15-jarige zit nog in voorarrest en wordt verdacht van doodslag, dan wel openlijk geweld met de dood tot gevolg.
Vanwege de leeftijd van de verdachten en het lopende onderzoek doet het Openbaar Ministerie geen uitspraken over de toedracht. De ouders van Casper doen vanwege het lopende onderzoek en mogelijke strafzaak ook geen uitspraken over de toedracht en verdachten.