Gelderland

Iedere storm krijgt een eigen naam: maken Gelderse iconen een kans?

Misschien komt er ooit een storm met de naam Reinier.
Misschien komt er ooit een storm met de naam Reinier. © Archief Omroep Gelderland
ARNHEM - Dudley is nog niet uitgeraasd of Eunice komt eraan. Opvallende Engelse namen, terwijl we eerder nog de oer-Hollandse naam Corrie in de weerswaarschuwingen tegenkwamen. Sinds 2019 krijgen stormen, waarvoor het KNMI code geel, oranje of rood uitgeeft, een naam. Hoe komen die namen tot stand? En maken Gelderse iconen ook kans om vernoemd te worden?
Het KNMI stelt samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) in september een namenlijst samen. De namen voor dit seizoen zijn al in september bepaald. Als we kijken naar de door Nederland ingebrachte namen, dan komen we Herman, Tineke en Franklin tegen.
Herman is vernoemd naar Herman Bijvoet, oud-hoofddirecteur van het KNMI en meteoroloog tijdens de Watersnoodramp in 1953. Tineke Dijkshoorn was de vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht in 1986. Franklin is ter nagedachtenis aan Frank(lin) Kroonenberg die dit jaar overleed. Kroonenberg heeft ruim veertig jaar bij het KNMI gewerkt en was weerpresentator bij de NOS.

Een uur lang windkracht 9

Volgens Roosmarijn Knol van Weerplaza stemmen de weerdiensten samen af of een storm genoeg impact heeft om een naam te krijgen. "Zo hebben we in Nederland dit jaar al vier stormen gehad, waarvan er eentje naamloos is gebleven. Deze raasde alleen over Nederland. In Engeland en Ierland was hier niet genoeg van te merken om tot naamgeving over te gaan."
Om van een storm te spreken hoeft het volgens Roosmarijn niet de hele dag flink tekeer te gaan. "We spreken al van een storm als een meetstation van het KNMI een uur lang windkracht 9 of hoger meet."

Gelderse namen op de lijst

Of bekende Gelderse weermensen zoals Reinier van der Berg, Jordi Huirne of Margot Ribberink ook kans maken op 'een eigen storm' is nog maar de vraag. Ricus Winnubst van het KNMI legt uit: "In theorie is het mogelijk dat deze namen op de lijst komen. Elk jaar kijken we opnieuw naar de lijst met namen die we aandragen. De volledige lijst wordt dan samen met de Britten en Ieren opgesteld."
De namen worden niet lukraak gekozen. "We zijn aan een paar voorwaarden gebonden. Bijvoorbeeld dat de namen niet naar het Koningshuis mogen verwijzen en dat de namen in zowel het Nederlands als het Engels goed uit te spreken zijn."

Meer stormen dan namen

De lijst met namen is elk jaar langer dan het aantal stormen. Knol: "Een gemiddeld jaar telt zeven stormen. Dat kan natuurlijk wel eens afwijken en met name in de herfst en winter is de kans op een storm het grootst."
Wat gebeurt er dan met de namen die niet aan bod komen? Daar heeft het KNMI een duidelijk antwoord op. Winnubst: "Namen die niet aan bod komen schuiven niet door naar volgend jaar. Jaarlijks wisselen de genders op de lijst elkaar af. De kans is klein dat de hele lijst met namen gebruikt wordt. Er zijn zes centra over de wereld die storm/orkaan namen monitoren. Het National Hurricane Center, waarmee het KNMI samenwerkt, doet dit voor de Atlantische Oceaan en een klein deel van de Grote Oceaan. Het zijn dat in de toekomst de verschillende groepen in Europa worden uitgebreid. En dat er dan meer namen gebruikt kunnen worden."

Inbreng van het publiek

In Engeland en Ierland kunnen mensen meedenken over de namen. Zo is de naam Dudley van de storm die gisteren en afgelopen nacht ons land teisterde ingezonden door het Engelse publiek. Het KNMI overweegt om net zoals in Engeland en in Ierland, het publiek bij de naamgeving van stormen te betrekken. Of en wanneer is nog niet duidelijk.
Weet jij namen van Gelderse iconen waar volgens jou heel goed een storm naar vernoemd kan worden? Stuur een mailtje, met onderbouwing, naar: omroep@gld.nl.