Stedendriehoek

'Ministeries saboteerden de boel in zaak-Kroondomein Het Loo'

Kroondomein Het Loo wordt enkele maanden per jaar gesloten.
Kroondomein Het Loo wordt enkele maanden per jaar gesloten. © ANP
APELDOORN - Bezwaar- en beroepsprocedure tegen de sluiting van Kroondomein Het Loo zijn door de ministeries van Economische Zaken en Landbouw opzettelijk gefrustreerd en met meer dan een jaar vertraagd. Dat zegt de Faunabescherming in het BNNVARA-programma Zembla. Bestuursrechtdeskundige Peter Nicolaï, als advocaat verbonden aan de Faunabescherming, zegt dat de ministeries daar een 'heel slimme tactiek' voor gebruikten.
"Toen wij naar de rechter stapten, hebben ze ons eerst naar de verkeerde rechter gestuurd. Vervolgens hebben ze veel te laat inhoudelijk gereageerd. En nu zeggen ze: je bent geen belanghebbende meer, omdat de subsidietermijn inmiddels is verstreken", stelt Nicolaï in de uitzending van het tv-programma.
Hoe zat het ook alweer?
Begin 2020 wijdt het onderzoeksprogramma Zembla een uitzending aan Kroondomein Het Loo. Koning Willem-Alexander ontvangt 4,7 miljoen euro subsidie voor het kroondomein.

Het blijkt echter dat de koning van allerlei belangrijke subsidievoorwaarden is vrijgesteld. Hij mag 7.200 hectare van het gebied aanhouden voor privégebruik, terwijl de subsidievoorwaarden zeggen dat hij slechts 1 hectare mag gebruiken. Ook mag de koning het kroondomein ruim drie maanden per jaar helemaal dichtgooien, terwijl de subsidievoorwaarden zeggen dat hij het maar zeven dagen per jaar mag sluiten. De onderbouwing voor die vrijstellingen ontbreekt compleet.

Het lijkt erop dat de koning zijn eigen regels volgt, omdat hij ongestoord wil kunnen jagen, concludeert de Faunabescherming.
De Faunabescherming trekt ten strijde. In april 2020 dient het bij het ministerie bezwaar in tegen de subsidieverstrekking voor de koning, die loopt tot en met december 2021. Het ministerie moet binnen zes weken met een antwoord komen, maar doet dat pas na vijf maanden en wijst het bezwaar dan af. Wil de Faunabescherming in beroep gaan, dan moet het naar de rechtbank van Amsterdam. Dat doet de Faunabescherming, maar wat blijkt? Het ministerie heeft ze naar de verkeerde rechtbank doorverwezen en dat vertraagt de zaak met vier maanden.

Geen procesbelang meer

Als het beroep eenmaal is ingediend - het is dan mei 2021 - moet het ministerie binnen vier weken met een antwoord komen. Weer laat het ministerie lang op zich wachten: pas na ruim drie maanden, in augustus, volgt een reactie. Begin deze maand ontvangt de Faunabescherming vervolgens een brief, waarin wordt meegedeeld dat er geen 'procesbelang' meer is. Het jachtseizoen en afsluiting van drie maanden zijn inmiddels achter de rug en de subsidiebeschikking gold maar tot december 2021. De Faunabescherming baalt daarvan en zegt dat de minister zich gedraagt 'als een lakei van de koning'.
Advocaat Nicolaï spreekt van 'onbehoorlijk bestuur', zegt dat er een vertragingstechniek gebruikt is en vindt dat de boel bewust getraineerd wordt, zodat de koning zijn gang kon gaan. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij zegt in een reactie dat de procedure niet helemaal goed is gegaan. De Faunabescherming is 'per abuis' doorverwezen naar de verkeerde rechtbank, in plaats van naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De volledige reactie van het ministerie is te lezen op de website van BNNVARA.

Vervolg in de Kamer

In september vorig jaar stuurde demissionair minister Carola Schouten een brief naar de Tweede Kamer, waarin stond dat het kroondomein niet meer dicht mag wil de koning nog geld krijgen. Daarna besloot de koning af te zien van een bijdrage voor de gebieden die dichtgaan, maar voor de rest van het gebied wel subsidie aan te vragen. In december dienden D66 en de Partij voor de Dieren vervolgens een motie in, waarmee ze opriepen om Kroondomein Het Loo het hele jaar door open te stellen voor publiek. Die motie haalde een ruime meerderheid.
De koning heeft intussen alweer subsidie aangevraagd voor het beheer van Kroondomein Het Loo, zo bleek in november. Toen moest nog worden bekeken welke subsidie voor welk deel en doel van het domein nodig of geschikt zou zijn. Of dat ook betekent dat het natuurgebied voortaan bijna het hele jaar geopend blijft, kon Willem-Alexander niet zeggen.