Stedendriehoek

Het was al te vaak raak op 'dodenweg' langs Apeldoorns Kanaal

Beeld van na het dodelijke ongeval in maart 2021.
Beeld van na het dodelijke ongeval in maart 2021. © Luciano de Graaf
HALL - Woensdagavond raakte een hefvoertuig te water in het Apeldoorns Kanaal bij Hall. De 24-jarige bestuurder werd dood in de verreiker aangetroffen. De toedracht van het incident is nog niet duidelijk, maar het is niet het eerste ongeval langs het kanaal. De weg staat er bekend als een 'dodenweg'.
Eerder deze maand raakte een vrouw zwaargewond toen ze enige tijd bekneld zat in haar auto op de weg tussen Apeldoorn en Eerbeek. Dat gebeurde op Kanaal Zuid, een weg langs het Apeldoorns Kanaal die al bekend staat als 'dodenweg'. De 80-weg langs het kanaal is in voorgaande jaren al vele malen getuige geweest van ongelukken, en meer dan eens had zo'n incident een fatale afloop.
9 maart 2021 - Een 32-jarige automobilist uit Raalte komt om het leven, nadat hij door nog onbekende oorzaak tegen een boom rijdt en daarna in het kanaal belandt.

20 februari 2021 - Een 30-jarige automobilist uit Eerbeek botst op een boom. De bestuurder overlijdt ter plaatse. Aanvankelijk wordt gedacht dat er nog iemand in de auto zat. Daarom zoeken duikers van de brandweer in het Apeldoorns Kanaal naar meer personen. Later blijkt dat die er niet zijn.

1 februari 2021 - De bestuurder van een auto rijdt hard tegen een boom, het motorblok vliegt daarbij uit de auto en belandt in een sloot. De brandweer moet de bestuurder, die bekneld zit, bevrijden.

18 februari 2020 - Bestuurders van drie auto's zijn betrokken bij een ernstig ongeval. Eén van de bestuurders zit een halfuur bekneld. Twee personen raken gewond, van wie één ernstig.

9 februari 2020 - Een 81-jarige man uit Apeldooorn raakt door onbekende oorzaak van de weg op het Kanaal Zuid. Hij belandt in het water en overlijdt.

Proef met 60 als maximum

Bovenstaande incidenten zijn slechts van de voorbije twee jaar. De vraag die bij veel omwonenden leeft, is hoeveel ongelukken er nog bij zullen komen. Jarenlang gold ter plaatse 80 kilometer per uur als maximumsnelheid. De gemeente Apeldoorn startte medio 2021 een proef en verlaagde de maximumsnelheid naar 60 kilometer per uur. Omwonenden reageerden opgelucht en noemden het een eerste stap op weg naar een veiliger Kanaal Zuid.
In december beëindigde Apeldoorn de pilot echter weer. De bezwarencommissie tikte de gemeente op de vingers en merkte op dat er beter onderzoek gedaan had moeten worden, voor de gemeente over was gegaan tot actie. Nu spraken omliggende dorpen de angst uit dat zij last zouden ondervinden van verkeer dat een andere route nam. "Het was een overhaast besluit", zei wethouder Wim Willems er later over.
"We hadden de gevolgen van die verlaging van de snelheid niet goed onderzocht. Ik ben het eens dat deze weg onveilig is. Maar dat is niet simpelweg met een 60-bord op te lossen. Daarvoor moeten we de hele weg aanpakken", aldus Willems.
Wat er woensdagavond precies is voorgevallen met de verreiker, is nog niet duidelijk. De politie kan daar nog geen mededelingen over doen. Het incident met dodelijke afloop kan echter worden bijgeschreven op de lange lijst met eerdere incidenten.