Gelderland

Carnaval is begonnen! Hier kun je los in onze provincie

De eerste feestjes worden al gevierd.
De eerste feestjes worden al gevierd. © ANP
GROENLO - Het carnaval in onze provincie is losgebarsten. Van grootschalige evenementen tot een gezellig samenzijn in het café. Het verschilt van plaats tot plaats hoe het feest dit jaar gevierd wordt. Bekijk hier waar en hoe er carnaval gevierd wordt in Gelderland.
Van vooral feest in de kroegen, tot ouderwetse feesttenten met duizenden mensen. Carnaval wordt op veel plekken gevierd, maar op de ene plek een stuk uitbundiger dan op de andere plek, blijkt uit de rondgang die we maakten. De kenmerkende optochten gaan in ieder geval niet door, die zijn op voorhand veelal verplaatst naar later dit jaar of naar 2023.
We zijn al uitverkocht
Het grootste feest in onze provincie is in Klarenbeek. "We zijn al uitverkocht", zei de organisatie eerder. "We hebben in sneltreinvaart alles op poten gezet, met uitzondering van de optocht". De Neutenkrakers, zoals de carnavalsvereniging daar heet, verwacht ruim 5000 bezoekers over het hele weekend. Ze maken gebruik van zalen en tenten. "We hadden liever geen 1G gehad. We hadden nog wat discussies: wat doen we met mensen die positief zijn getest en daarna positief blijven testen? Maar daar gaan wij niet over. Wij zullen ons houden aan het beleid.”

Tijdelijke testlocaties

In Klarenbeek komt een tijdelijke testlocatie zodat de meeste feestgangers niet al te ver hoeven te rijden voor een coronatest. Ook in Groenlo komt zondag een testlocatie. Ze houden bij City Lido een prinsenbal, organiseren ook nog kinder- en gezinscarnaval en geven aan dat het voor de rest vooral veel cafécarnaval wordt. "We hopen dat we een grote toestroom van de mensen in de hand kunnen houden. We proberen het vooral voor de Grolse carnavalsvierders te organiseren en de kerkdorpen van Oost-Gelre."
Kijk hieronder op de kaart waar en hoe er in Gelderland carnaval gevierd wordt:
Op de meeste plekken wordt dus dankbaar gebruik gemaakt van de versoepelingen van de coronamaatregelen, maar er zijn ook verenigingen voor wie het groene licht te laat komt. Carnavalsvereniging De Narrenkamp uit Velp laat weten, 'niet zo veel te doen'.
"We hebben met de groep gezeten en hebben gepeild binnen de vereniging. Maar we zien het nog niet zo zitten om met 300 man bij elkaar te zitten. Een groot deel is 60+ en we willen geen ouderen buitensluiten. In zo'n korte tijd is het ook niet haalbaar. Als we het doen, willen we het goed doen."