Gelderland

'Het gaat morgen pas echt spoken', storm Eunice is écht pittig

Storm Eunice kan zelfs zwaarder worden dan Ciara.
Storm Eunice kan zelfs zwaarder worden dan Ciara. © ANP
ARNHEM - In de nacht van woensdag op donderdag is storm Dudley al flink bezig, maar dat is nog niks met wat er vrijdag te wachten staat. De ogen van meteorologen zijn dan ook vooral gericht op storm Eunice, die vrijdag langskomt. Die kan een stuk zwaarder worden. Zelfs zwaarder dan storm Ciara, die twee jaar geleden over het land raasde, zegt weerman én stormjager Wilfred Janssen van Weerplaza.
Storm Dudley trekt donderdag over Gelderland en zorgt voor problemen op meerdere locaties. Zo zijn er meldingen van omgewaaide bomen. Ook hebben diverse panden schade door de storm opgelopen. De brandweer kwam in de nacht onder meer in actie in Apeldoorn, Barneveld, Nijkerk, Nijmegen en Groesbeek. De storm leidt vooralsnog niet tot grote problemen.

Dudley was 'behoorlijk harde wind'

Weerman Wilfred Janssen is gepassioneerd stormjager: "Het ging op sommige plaatsen al behoorlijk tekeer afgelopen nacht met windstoten van 80 tot 90 kilometer per uur. Dat is in het binnenland een behoorlijk harde wind. Zeker met een bui kunnen dan extra harde windstoten ontstaan. Want huizen en bomen remmen wind af, maar op een kilometer hoogte kan zo'n wind helemaal los. Een regenbui zorgt dat de wind dan afbuigt richting de aarde en dat zorgt voor die verraderlijke windstoten."

'Vrijdag wordt nog heftiger'

Janssen zegt dat in de weerkamer de ogen eigenlijk al de hele week gericht zijn op vrijdag: "Want dan trekt de stormdepressie Eunice ten noorden van ons land langs. Ja, met name in de middag en avonduren kan het op sommige plaatsen in Gelderland echt behoorlijk gaan spoken. We verwachten windstoten ruim boven 100 kilometer per uur."
De stormchaser uit Oosterhout verwacht dat het hoogtepunt van Eunice op vrijdag tussen 16.00 en 22.00 uur gaat zijn. Tijdens die storm kunnen ook boven Gelderland windstoten voorkomen van boven de 100 kilometer per uur. "Op basis van wat er nu verwacht wordt is de kans zeker aanwezig dat storm Eunice zo zwaar kan uitpakken."

Vanaf vrijdagmiddag code oranje

Het KNMI heeft code geel uitgegeven voor heel het land vanwege zware windstoten. De waarschuwing geldt ook voor donderdag én vrijdag. Vanaf vrijdagmiddag 14 uur geldt code oranje. De wind draait dan geleidelijk van zuidwest naar west.
Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuidwesten uit af.