Noord-Veluwe

'Tweede wolf binnen de hekken van park Hoge Veluwe'

Wolf in het park de Nationale Park de Hoge Veluwe.
Wolf in het park de Nationale Park de Hoge Veluwe. © Jeroen Gommers
OTTERLO - Er zouden twee wolven leven achter de afrastering van Nationale Park De Hoge Veluwe. Dat blijkt uit gegevens van pootafdrukken die zijn geanalyseerd, stellen het park zelf en deskundigen van het Wolvenmeldpunt.
Parkbeheerder Jakob Leidekker bevestigt dat er aanwijzingen zijn van twee wolven, maar dat dit nog niet is vastgesteld op basis van dna. "Van één wolf kan ik met zekerheid zeggen - op basis van dna - dat het dier hier is. Van de ander weten we dat nog niet." Toch zijn er volgens het park aanwijzingen dat er twee wolven leven.
'Tweede wolf binnen de hekken van park Hoge Veluwe'

Méér wild door wolven aangevreten

De gevolgen van de aanwezigheid van de roofdieren zijn zichtbaar volgens hem. "Sinds december zien wij een enorme toename van kadavers. Zoals edelherten, wilde zwijnen, moeflons. Op zijn telefoon laat Leidekker de ene foto na de andere zien van aangevreten wild. Hij scrollt van het ene gewonde hert, naar een aangevreten ree en een wild schaap. "Dit zijn indirecte aanwijzingen."
Maar die tweede wolf heeft zich nog niet aan de parkbeheerders laten zien. "We zien er steeds maar één. Nooit twee bij elkaar. Dat is wel bijzonder", zegt Leidekker.

Dubbele pootafdruk

Ook bij het Wolvenmeldpunt zijn meerdere meldingen binnengekomen van de aanwezigheid van twee wolven in het park. Glenn Lelieveld, coördinator Wolvenmeldpunt, bekijkt een foto met pootafdrukken in het zand, die een bezoeker heeft gemaakt.
"Elke pootafdruk is niet enkel, maar dubbel. De achtervoet staat perfect bovenop de voorvoet en je ziet twee sporen naast elkaar." Volgens Lelieveld is dit typisch voor wolven. Van een hond verwacht je dat niet. Honden die snuffelen, rennen weer terug naar het baasje. Dit is volgens hem een signaal dat er twee wolven op die plek liepen.
"Voor een wolf is dit een kenmerk om zo efficiënt mogelijk te lopen, in een behoorlijk rechte lijn. Dus het zijn twee wolven die naast elkaar lijken te lopen."
Pootafdrukken van twee wolven in het Nationale Park de Hoge Veluwe
Pootafdrukken van twee wolven in het Nationale Park de Hoge Veluwe © bezoeker park Hoge Veluwe
Deze geanalyseerde foto is naast de andere meldingen, volgens Lelieveld, een aanwijzing dat er een twee wolven in het gebied leven. Lelieveld pleit voor meer onderzoek naar de wolven in het afgerasterde park. "Zekerheid hebben we pas als we van beide wolven dna hebben of een foto waar twee wolven op staan. Wij doen er geen onderzoek op dit moment. Maar als er een potje alcohol, met daarin een klein stukje drol wordt afgegeven, is dat interessant voor ons."
Het park heeft nu zelf ontlasting verzameld voor dna-onderzoek, dat ze laten uitvoeren in Duitsland. Wolvenkeutels worden vaker gebruikt voor dna-analyse. Andere onderzoeken werden gedaan in het lab van Wageningen Environmental Research.

Gevolgen

Maar wat zou een tweede wolf in het park betekenen? "Dit is natuurlijk verschrikkelijk", zegt de parkbeheerder. "Alle inheemse diersoorten gaan er nu aan. Ook de indirecte schade aan de open landschappen - prioritair beschermd door Europa - daar maak ik me enorm zorgen over. Dat gaat niet goedkomen.
"En nu? Zeg het maar. Ik kan helemaal niks, de wolf is beschermd. Maar ook de edelherten, wilde zwijnen en landschappen zijn beschermd." Hoe de wolven het afgerasterd park binnendringen, is nog onduidelijk. Wel heeft het park te maken met vandalisme. Zo werden er stelselmatig gaten in de hekken aangebracht.