Rijk van Nijmegen

Nu ook twijfels over dak NEC-stadion, onderzoek ingesteld na speurwerk Omroep Gelderland

Na tribune mogelijk nu ook het dak van Goffertstadion niet veilig
Na tribune mogelijk nu ook het dak van Goffertstadion niet veilig © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Waar eerder de tribune van het Goffertstadion inzakte, bestaat er nu twijfel over de veiligheid van het dak van het Nijmeegse voetbalstadion. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Deskundigen maken zich zorgen, vooral bij stormsituaties. De Nijmeegse Omgevingsdienst die de inspectie doet, laat naar aanleiding van het onderzoek van Omroep Gelderland een herberekening uitvoeren.
Komende zaterdag zitten er naar verwachting zo’n twaalfduizend toeschouwers in het Goffertstadion. Na het instorten van de Gofferttribune in oktober 2021 vroeg Omroep Gelderland rapporten op over de bouw, de constructie en de inspectie van het Goffertstadion. De tribunes zijn inmiddels met stalen strips verstevigd. Maar nu blijken er mogelijk problemen met het overhangende dak van het stadion.

Roest

De staalconstructie van het stadiondak blijkt flink te roesten, is te lezen in het inspectierapport van de Nijmeegse Omgevingsdienst (ODRN) van februari 2021. Groot onderhoud aan het dak blijkt na de bouw in 1999 niet meer te zijn gepleegd. Een ingenieursbureau onderzocht het dak in mei 2020 in opdracht van NEC en constateerde toen dat het nog minimaal vijf jaar veilig was.
Daarbij moeten sommige roestende onderdelen wel worden aangepakt. De Omgevingsdienst geeft dit onderhoud in maart 2021 ‘prio hoog’, en waarschuwt dat er doden kunnen vallen als het dak naar beneden komt. Toch is er op dit moment, een jaar later, nog niets gedaan.
Het onderhoud staat gepland voor dit voorjaar, reageert stadionmanager Theo van Benthum. In november 2021 heeft er nog een dakinspectie plaatsgevonden, waarbij de roestvorming is gecontroleerd. De Omgevingsdienst is akkoord met het uitstel. Alleen is dat niet alles.

Rekenfouten bij harde wind

Volgens onderzoeker Sander Pasterkamp en hoogleraar Constructieve Vormgeving Rob Nijsse van TU Delft, die op verzoek van Omroep Gelderland meelazen met de inspectie- en constructierapporten, is de ‘windbelasting’ niet goed berekend. Pasterkamp: "Daar rammelt het echt. Ik zie daar fouten."
Hij legt uit: de wind die langs een gebouw waait, duwt en trekt aan het dak. Daarom moet van tevoren worden berekend hoeveel zo’n dak kan hebben. Deze berekening is cruciaal, zeker voor een dak van een stadion waaronder bij een wedstrijd duizenden mensen zitten.
Bij De Goffert is het misgegaan met die berekeningen, zeggen beide deskundigen. Er is uitgegaan van een lessenaarsdak (een schuin dak op een dicht gebouw), terwijl het om een uitkragend (overhangend) dak gaat. “Bij een uitkragend dak kan de wind door de binnenzijden grotere krachten uitoefenen”, zegt Pasterkamp.

Ramp met AZ-dak

Ook Rob Nijsse ziet direct dit probleem. Hij verwijst net als Pasterkamp naar het AZ-stadion, waar in 2019 een groot deel van het dak naar beneden kwam. Ook daar waren onder meer fouten gemaakt bij het berekenen van de windbelasting. Die kans is er bij De Goffert ook, vrezen de deskundigen.
Nijsse: “Bij AZ was het windkracht 8. Als ik bij het dak van De Goffert naar de feiten op papier kijk, is het op zijn minst twijfelachtig. Het dak zal niet meteen instorten, maar als er bijvoorbeeld een zware storm wordt verwacht, dan zou ik zeggen: jongens, dit gaat niet goed.”

Verzwakt door roest

Pasterkamp wijst daarbij naar een van de staven in de dakconstructie. “Die zit al op circa 94 procent van wat het dak maximaal kan dragen. Aangezien met de verkeerde dakvorm is gerekend (lessenaar in plaats van uitkragend, red.), ben ik er niet zo zeker van dat het goed gaat.”
Daar bovenop komt de roestvorming, die de verbindingen verzwakt. “Bij de bouw is de conservering van de staalconstructie goedkoop en slecht uitgevoerd”, zegt Pasterkamp. Ook het ingenieursbureau dat het dak in 2020 controleerde, schrijft dat het staal ‘zeer waarschijnlijk’ onvoldoende is voorbehandeld. Daardoor kan roest sneller ontstaan. “Bovendien is er daarna niet of nauwelijks onderhoud geweest aan de staalconstructie”, zegt Pasterkamp.
Beide deskundigen adviseren de stadion-eigenaar, gemeente Nijmegen, de berekening te laten verbeteren. De Nijmeegse Omgevingsdienst moet er volgens hen op toezien dat deze aanpassing correct gebeurt.

Herberekening komt er

“Veiligheid voor alles”, reageert NEC-directeur Wilco van Schaik. “Er zijn elk jaar inspecties geweest. Er hebben ook na AZ onafhankelijke, gespecialiseerde partijen naar gekeken”, reageert hij. “Niemand wil een risico nemen. Er is te veel gebeurd in Nederlandse stadions.”
De Omgevingsdienst laat eerst in een reactie weten zich niet te herkennen in de kritiek die de twee deskundigen in dit artikel uiten. Ook zou de wind, door de manier van overkapping, ‘nooit volledig vrij spel’ hebben in het stadion.
Maar na het zien van de berekeningen van de twee deskundigen in dit artikel, besloot de Omgevingsdienst woensdagavond om ‘inderdaad een herberekening te laten doen’. “We proberen deze herberekening zo snel mogelijk te laten uitvoeren, ik kan nu niets zeggen over wat mogelijk is qua snelheid daarin.”

Controle op veiligheid door andere partij

De gemeente Nijmegen laat weten dat de veiligheid van het dak extra aandacht krijgt in de jaarlijkse controle op constructieve veiligheid. Dat rapport moet ieder jaar vóór maart bij de KNVB binnen zijn. Normaal doet de omgevingsdienst deze inspectie, maar dit jaar zal een andere partij dat doen, zo laat de gemeente weten. "Dat is geen motie van wantrouwen naar de omgevingsdienst. Het is goed overleg afgesproken." Daar voelen allebei de partijen zich 'meer senang' bij, aldus een woordvoerder.
Reageren op dit verhaal?

Mail naar de onderzoeksredactie: research@gld.nl