Achterhoek

Vrijwilligersorganisaties vragen nu ook om vertrouwenspersonen

Vertrouwenspersonen nodig, zeggen vrijwilligers.
Vertrouwenspersonen nodig, zeggen vrijwilligers. © Pixabay
WINTERSWIJK - In navolging van alle meldingen van grensoverschrijdend gedrag die nu naar buiten komen, zijn ook vrijwilligersorganisaties op zoek naar vertrouwenspersonen. In Winterswijk hebben ze er sinds vrijdag twee.
Vrijwilligersorganisatie Stichting de Winterswijkse Uitdaging kreeg een half jaar geleden van twee verschillende organisaties de vraag of zij een vertrouwenspersoon hadden. "Dat twee organisaties - van de gehandicaptensport en de kledingbank - onafhankelijk van elkaar deze vraag bij ons neerlegden, vonden we opmerkelijk. En we hadden zo iemand niet 'in onze kaartenbak'", zegt Harrie Garritsen van de stichting. "Toen we op zoek gingen, konden we niet bevroeden dat het onderwerp, nu we die vertrouwenspersoon gevonden hebben, zo actueel zou zijn."
Ze waren dus al op zoek, maar na de onthullingen rond The Voice en Ajax-directeur Marc Overmars kwam het in een stroomversnelling. "De twee vertrouwenspersonen die we hadden benaderd hadden al 'ja' gezegd. Maar ik heb me wel gerealiseerd dat ze het misschien drukker zullen krijgen dan ik eerder dacht", zegt Garritsen.

Twijfel

De twee vertrouwenspersonen die nu aan de slag gaan, zijn allebei jurist en doen het werk op vrijwillige basis. Evelien Schurink werkt als advocaat en mediator. Heeft ze zich even achter de oren gekrabd toen ze alle onthullingen rond grensoverschrijdend gedrag naar buiten zag komen? "Jawel, maar tegelijk zag ik daardoor ook heel duidelijk het belang van een externe vertrouwenspersoon", zegt de juriste. "Natuurlijk kan je nu niet overzien hoe druk het gaat worden, maar ik ben er niet door gaan twijfelen of ik het wel wilde doen."

Geheimhouding

Ze benadrukt dat haar werk als jurist los staat van het vrijwilligerswerk als vertrouwenspersoon. "Ik ben in eerste instantie het luisterend oor voor de klager. Het is niet de bedoeling dat wij ze ook gaan bijstaan of als mediator optreden. Ik ga samen met de klager op zoek naar wat hij of zij wil dat ermee gedaan wordt. En ik houd me strikt aan de geheimhouding. Dat staat in de advocatuur op nummer 1. Ik hoop dat mensen dat het vertrouwen geeft om bij mij aan te kloppen."