Gelderland

Eén op de zeven Gelderse raadsleden bedreigd

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
ARNHEM - Een op de zeven raadsleden in Gelderland is in de afgelopen vier jaar bedreigd. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland en Kieskompas.
De raadsleden werden via een enquête gevraagd naar hun ervaringen in de afgelopen vier jaar. Tientallen raadsleden deelden anoniem waar zij mee te maken kregen. Het gaat onder meer om doodsbedreigingen via Twitter, een raadslid dat verbaal bedreigd werd toen iemand het 'huis binnendrong', een bord in de tuin en anonieme brieven.

Van binnenuit

Opvallend: een aantal mensen geeft aan dat de bedreigingen van binnenuit komen. Zo werd een raadslid bedreigd door een opgestapte fractiegenoot en weer een ander raadslid werd door een collega telefonisch bedreigd.
Muriël Simonis - raadslid Arnhem van GroenLinks - kreeg ook met bedreigingen te maken. Van buiten. Dat gebeurde door bezoekers in en om de raadszaal, en op internet. "Dat is een plek waar je voor van alles wordt uitgemaakt", vertelt ze.

'Wow, dat was intens'

Ze doet haar verhaal om dat die bedreigingen 'echt niet oké zijn, het is echt niet acceptabel'. Een keer greep de burgemeester in, vertelt ze. "Achteraf dacht ik pas: wow, dat was intens. Ik was toen vooral heel boos. Ik ben die avond door de burgemeester naar huis gebracht, die zei: jij gaat niet alleen over straat. Er bleven ook groepjes hangen na een vergadering. Anderen hoorden ook: we gaan haar nog wel even aanpakken, dat was niet oké."
Ik weet waar je woont, dat zijn vervelende opmerkingen
Anoniem raadslid
Een ander raadslid vertelt anoniem zijn verhaal aan Omroep Gelderland. Hij vertelt dat de bedreigingen vaak gesluierd zijn. "Ik weet waar je woont, dat zijn vervelende opmerkingen."

Politie ingeseind

Hij vertelt dat er een keer iets rond zijn huis zou gebeuren. "Toen heb ik de burgemeester ingelicht en die heeft actie ondernomen door de politie in te seinen." Voor dit raadslid speelt deze gebeurtenis mee in zijn overweging om te stoppen. "Ik doe het niet meer, de lol gaat er vanaf. Het is alleen maar frustratie wat je krijgt."
Simonis kwam vier jaar geleden in de raad: met de bedreigingen had ze geen rekening gehouden. "Ik had geen idee waar ik mee te maken had. Ik ben een betrokken burger en ik ben hier om toch echt te knokken voor een betere wereld. Je mag het absoluut niet met me eens zijn, maar als je het op deze manier doet is het gesprek over. Het voelt heel onwerkelijk om zo de deksel op je neus te krijgen."
Raadsleden zijn helden, we moeten voor ze klappen
André Krouwel, VU
Twintig procent van de bedreigde raadsleden zegt dat de bedreigingen invloed heeft op hun raadswerk. Zorgelijk, vindt politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit. "Je moet je bedenken dat in elke gemeenteraad wel iemand zit die bedreigd word. Dat heeft invloed op hun raadswerk, daardoor gaat de kwaliteit gewoon achteruit."
Hij vindt het absurd dat raadsleden bedreigd worden. "Ze worden sowieso niet goed ondersteund. Het is hard werken voor weinig geld en dan loop je ook nog de kans om met bedreigingen te maken te krijgen. Het zijn helden: we moeten eigenlijk als ze langslopen op de stoeprand gaan staan en voor ze klappen."
Ook in GLD Stemt gaat het vrijdagvond over raadsleden die bedreigd worden. Loes ten Dolle (D66, Winterswijk) en Jan Dirk van der Borg (CDA, Apeldoorn) kregen ermee te maken en zijn vrijdagavond te gast.