Rijk van Nijmegen

Verkeer in Lingewaard, veel over gepraat maar weinig aan gedaan

Een van de bochten in de Karstraat die de gemeente wil aanpakken.
Een van de bochten in de Karstraat die de gemeente wil aanpakken. © Omroep Gelderland
ANGEREN - Verkeer, het blijft een thema’s waarover in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen veel gesproken wordt. In Lingewaard is er ook in de vier jaren na de vorige verkiezingen nog over gesproken. Maar daar is het dan ook wel bij gebleven. Van alle verkeersknelpunten die bij de vorige verkiezingen al onderwerp van gesprek waren, zijn er de afgelopen collegeperiode slechts twee aangepakt.
Als er over één punt veel is gesproken de afgelopen vier jaar, is het wel over de twee bochten in de Karstraat. Een bekende straat voor de gemeenteraad, want in zalencentrum De Valom heeft de raad veel vergaderd.
Met geld van de provincie en de gemeente Lingewaard zouden maar liefst vier knelpunten aangepakt worden op die Karstraat: het kruispunt bij De Valom, een oversteekplaats en twee haakse bochten. Die wilde het college ‘verflauwen’ om de doorstroming te bevorderen en de veiligheid te vergroten. Maar het project dat Lingewaard eerst 1,5 miljoen euro zou kosten, liep al snel op naar 6 miljoen euro.

Noodrem

Dat vonden veel raadsleden in 2019 al te gortig. Maar het plan van oppositielid Maarten van den Bos (PvdA) om het geld op andere verkeersknelpunten te investeren haalde het niet. Het college kon dus doorgaan met de dure plannen voor de bochten in de Karstraat.
Totdat oppositiepartij D66 in 2020 aan de noodrem trok. Omdat een lid van de coalitiepartij meestemde werd het project on hold gezet.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Verkeer in Lingewaard, veel gesproken weinig gedaan

Transportondernemer: "Er is niets gedaan!"

Toch duikt het project geregeld weer de kop op, aldus Maarten van den Bos van de PvdA. Hij begrijpt niet waarom er zoveel aandacht uitgaat naar die twee bochten in de Karstraat: “Zo veel ongelukken gebeuren er niet in die bochten. Dan kun je dat geld beter investeren waar de veiligheid er echt op vooruit gaat.”
En dat soort plekken zijn er genoeg in Lingewaard. Zoals de rotonde bij de Helmichstraat in Huissen waar veel vrachtwagens en fietsers langsrijden. Transporteur Wim Maters riep politici vier jaar geleden met een groot bord op om hier iets aan te doen. En wat is er gebeurd in die vier jaar? Wim Maters: “Niets, helemaal niets!”
Verkeer in Lingewaard, veel over gepraat maar weinig aan gedaan
Verkeer in Lingewaard, veel over gepraat maar weinig aan gedaan © Omroep Gelderland
De rotonde Karstraat/Nijverheidsstraat is in 2020 wel aangepakt, maar is volgens velen alleen maar gevaarlijker geworden. Ook de rotonde bij de Essenpas in Bemmel waar scholieren van het Over Betuwe College dagelijks oversteken is onveilig zo blijkt uit onderzoek.
Veel gesproken maar vergeten iets te doen
Raadslid Maarten van den Bos
Verkeer in Lingewaard, veel over gepraat maar weinig aan gedaan
Verkeer in Lingewaard, veel over gepraat maar weinig aan gedaan © Omroep Gelderland
Maar er is de afgelopen jaren zo vaak vergaderd over de bochten in de Karstraat dat er weinig aandacht is uitgegaan naar de andere verbeterpunten op het gebied van verkeersveiligheid. Maarten van den Bos: “Het probleem is dat we de afgelopen jaren zo veel hebben gesproken over verkeer dat we vergeten zijn het aan te pakken.”
Wim Maters heeft intussen het bord maar weer tevoorschijn gehaald. In de zomer 2022 gaat de gemeente echt een besluit nemen over de rotonde bij de Helmichstraat, zo belooft wethouder Sluiter: “En ik hoop dat Wim Maters ons dan tegen die tijd ook een complimentje gaat geven dat we een besluit hebben genomen.”
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. In Lingewaard verzorgt Omroep Lingewaard zelf een gemeenteraadsdebat. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan vanaf 15.00 uur naar het gemeenteraadsdebat van Lingewaard, uitgezonden door Omroep Lingewaard.
Zie ook: GLD Stemt