Rivierengebied

Bijna 1,7 miljoen Gelders geld uitgegeven aan brug die niet doorgaat

De Rijnbrug bij Kesteren
De Rijnbrug bij Kesteren © Regio Foodvalley
RHENEN - De provincie Gelderland heeft al 1,65 miljoen Gelderse euro's uitgegeven aan het aanpakken en verbreden van de Rijnbrug tussen Kesteren en Rhenen. Die verbreding gaat alleen helemaal niet door.
Het geld werd voornamelijk uitgegeven aan onderzoeken. In totaal is er zelfs 3,3 miljoen euro uitgegeven: de provincie Utrecht betaalde ook zo'n bedrag. De provincie kwam met het bedrag in een mail aan Statenleden, na vragen van Forum voor Democratie. Waar het geld specifiek aan uitgegeven is, is nog niet duidelijk. Dat wordt nog uitgewerkt.
Eind vorig jaar ging er een streep door het verbreden van de Rijnbrug bij Kesteren. De kosten bleken veel hoger uit te vallen dan begroot. Eerst ging het om 80 miljoen euro, nu worden de kosten op 140 miljoen euro geschat. De provincies Utrecht en Gelderland zouden de kosten voor de brug betalen, maar de extra kosten waren voor Gelderland een brug te ver.

Problemen om en rond de brug

De aanpak van de Rijnbrug moest de filedruk op de brug zelf en de wegen daaromheen tussen Rhenen en Kesteren verhelpen. Die problemen worden de komende jaren alleen maar groter omdat er in de regio veel gebouwd gaat worden.
De provincie wil het geld nu reserveren voor 'andere oplossingen'. Overigens zette de nieuwe gedeputeerde Helga Witjes de deur toch weer op een kier. Mocht het Rijk alsnog mee gaan betalen dan kan het plan 'weer van stal worden gehaald.'
Een aantal partijen (VVD, ChristenUnie en CDA) wil een taskforce in het leven roepen. Die taskforce moet onder meer gaan kijken of er in Den Haag een mogelijkheid is om geld los te trekken.