Rivierengebied

Buren denkt opnieuw na over herbouw veelbesproken Knorhof

De restanten van de Knorhof die in 2017 afbrandde.
De restanten van de Knorhof die in 2017 afbrandde. © archief Omroep Gelderland
ERICHEM - De gemeente Buren gaat opnieuw nadenken over de mogelijkheid om een varkenshouderij te vestigen op de locatie van de voormalige Knorhof aan de Burensewal in Erichem. Deze mogelijkheid is ontstaan omdat de provincie de vergunningaanvraag voor herbouw van de afgebrande varkenshouderij buiten behandeling heeft gesteld.
In 2017 ging de megastal in vlammen op en kwamen bijna 20.000 varkens om. Eigenaar Sebava is al jaren bezig met de provincie over de milieuvergunning voor herbouw. Het bedrijf wil een ander soort varkenshouderij terug bouwen, maar het is niet duidelijk of dit binnen de voorwaarden van de oude vergunning past.
Recent heeft de provincie besloten een nieuwe aanvraag buiten behandeling te stellen omdat deze niet compleet was. Een afdoende technische onderbouwing op gebieden als geur en geluid zou ontbreken. Sebava kan hier wel een zienswijze tegen indienen. Wanneer deze wordt toegekend, kan de vergunningaanvraag weer in behandeling worden genomen.
De gemeente Buren gaat niet over de milieuvergunning, maar wel over andere aspecten van de herbouw en over welke bestemming percelen in de gemeente mogen krijgen. Vanwege de oude rechten stond de gemeente tot nu toe op het standpunt dat de veehouderij herbouwd mocht worden.

Woningbouwplannen

Maar nu de aanvraag bij de provincie buiten behandeling is gesteld, heeft de gemeenteraad besloten opnieuw te gaan nadenken over de bestemming van deze locatie. Eerder werd al bekend dat woningbouwplannen in de knel kwamen door de geurcirkel van de varkenshouderij.
Met een zogenoemd voorbereidingsbesluit kunnen er tijdelijk geen aanvragen voor een omgevingsvergunning voor herbouw van de varkenshouderij ingediend worden. Zo heeft de gemeente de tijd om aan een wijziging van de bestemming te werken.
"We zijn onaangenaam verrast door wat er momenteel gebeurt", laat een woordvoerder van Sebava weten. "We zijn het er ook niet mee eens. Met onze adviseurs zijn we momenteel in gesprek over wat nu te doen." Tot nog toe heeft het bedrijf altijd ingezet op herbouw van de varkenshouderij. Wanneer dit niet meer mogelijk zou zijn, ligt het voor de hand dat de eigenaar met een schadeclaim komt.