Stedendriehoek

Lochemse politiek wil zorg preventief ontlasten

Door meer preventie moet de zorg ontlast worden.
Door meer preventie moet de zorg ontlast worden. © Omroep Gelderland, archief
LOCHEM - Als het aan de lijsttrekkers in de Lochemse politiek ligt, gaat de zorgvraag in de gemeente de aankomende jaren flink achteruit. Met een investering op het gebied van preventie hopen de partijen meer te besparen in de toekomst.
Dat stelden GroenLinks, CDA en Lochem Groen dinsdagmiddag tijdens het verkiezingsdebat van Omroep Gelderland in samenwerking met Radio Ideaal. Volgens de partijen kan er in alle generaties nog meer gedaan worden om de zorgvraag te verminderen. "Van geboorte tot aan verzorgingshuis", zoals Calle Janssen van Lochem Groen het verwoordde.
Henk van Zeijts van GroenLinks beet het spits af door te stellen dat er al in de eerste levensfase van een kind moet worden gekeken welke zorgbenodigdheden er kunnen gaan spelen. Hij werd door de debatleider uitgedaagd om een bedrag te noemen, waar hij met frisse tegenzin aan toegaf. Zijn partij wil 50.000 euro per jaar daar voor vrij gaan maken.

Wat speelt er in de samenleving?

Henk Datema van het CDA keek een paar generaties vooruit. Hij wil dat alcohol in sportkantines aan banden wordt gelegd. Hij stelde tevens tegen roken te zijn. Maar volgens hem gaat het niet alleen om regels, maar is het ook nodig om te weten wat er speelt in de samenleving: "Wij staan ervoor de samenleving hechter te maken."
Toch is volgens Janssen een rol voor de gemeente weggelegd als de samenleving het zelf niet kan bolwerken. Hij doelt daarmee op mantelzorgers die overbelast raken, waar iemand van de gemeente dan tijdelijk kan inspringen. Respijtzorg, zoals dat heet. "De gemeente is daar mee bezig, maar daar moet nog veel meer op ingezet worden."
Wie er ook verkozen gaat worden, het nieuwe lokaal bestuur in Lochem gaat de aankomende jaren zich inzetten voor de zorg. Maar op welke vlakken, dat ligt aan de partijen die na 16 maart in de coalitie komen.
Het debat nog eens terugkijken? Dat kan hier.
Zie ook: