Gelderse Vallei

Johanneke maakte deze fraaie foto: 'Dit is heel veel geluk hebben'

Johanneke Courcol maakte deze prachtige foto van een vliegtuig voor de maan.
Johanneke Courcol maakte deze prachtige foto van een vliegtuig voor de maan. © Johanneke Courcol
LOENEN - "Dit is heel veel geluk hebben." Johanneke Courcol uit Loenen maakte maandagavond een foto, net op het moment dat een vliegtuig voor de maan vloog. "Mijn man stond achter me en we waren stomverbaasd dat het vliegtuig middenin de maan zat."
Het was voor de Loenense niet de eerste keer dat ze maan fotografeerde. "Er zit een maanstand op mijn camera en die maakt mooie foto’s van de maan. Ik vind het leuk om eens wat te proberen."
Toen Johanneke uit haar werk kwam, zag ze dat de maan heel mooi scheen. Ze richtte haar fototoestel met 400mm lens richting de maan en schoot wat foto’s. Toen kwam er bewolking en ging ze eten. "Daarna was de maan weer mooi, dus pakte ik mijn camera weer. Ik was aan het scherpstellen. Ik gebruik geen statief en fotografeer uit de hand. Toen kwam er in één keer een vliegtuig langs."

Veel leuke reacties

Johanneke zag het vliegtuig niet aankomen, omdat ze op het scherm van haar camera aan het kijken was. De afdruk was een lucky shot. "Normaal vliegen de vliegtuigen van me af of naar me toe, maar nu ging deze van links naar rechts. Ik baalde wel dat de maan er niet helemaal op stond." Ze plaatste de prachtige foto op Instagram en kreeg veel leuke reacties.
"Maar ik kreeg ook reacties van mensen die beweerden dat de foto was gefotoshopt, maar dat is echt niet zo. Ik zou niet eens weten hoe dat moet. Bovendien had ik dan wel een plaatje van de hele maan gebruikt." Ze zette een foto met de camera-instellingen bij de Instagrampost, maar dat was voor sommige mensen niet genoeg. "Daar baal ik wel van."
Overigens is het niet de eerste keer dat iemand een dergelijk foto schiet. Fotograaf Jeffrey Groeneweg uit Maasdam maakte er ook een. Ook toen waren er geluiden over Photoshop. Fotograaf Cynthia Boll, jurylid van televisieprogramma Het Perfecte Plaatje, zei toen dat hij gefotoshopt lijkt, maar dat hij echt was.

Bijzonder vliegtuig

Overigens viel Johanneke flink met de neus in de boter, want het bleek ook nog eens een bijzonder vliegtuig te zijn, namelijk een Airbus Airbus A330-743L Beluga XL, een speciaal vrachtvliegtuig. Via Raderbox.com is inderdaad te zien dat een dergelijk vliegtuig maandagavond over Nederland vloog. "Ik vind vliegtuigen kijken ook heel leuk. Flightradar24 toonde dat het vanaf Hamburg vloog."