Gelderland

Benauwd, vies en hoofdpijn: veel mensen zijn blij met einde verplichting mondkapje

Een FFP2-masker.
Een FFP2-masker. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Veel mensen in onze provincie staan te juichen dat de mondkapjes langzaam maar zeker op z'n retour gaan. Honderden reacties kwamen binnen op de stelling over dit onderwerp op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland. De meest gehoorde reacties zijn dat mondkapjes mensen benauwd maken, dat ze vies zijn en dat ze hoofdpijn geven.
Een inwoner van Apeldoorn laat weten nu al nooit een mondkapje te dragen. “Ik vind het totale onzin en ook onhygiënisch en ongezond. Ik kijk altijd wat meewarig naar al die braveriken die met zo’n ding op lopen, maar bij mij is dit gedragsexperiment van de regering mislukt. Ik ben niet te conditioneren!”
Een inwoonster van Dieren sluit zich hierbij aan. “Ik draag ze niet, dus er verandert voor mijzelf weinig. Ik vind het fijn de gezichtsuitdrukking van anderen weer te kunnen zien en dat mensen beter verstaanbaar zijn. Mondkapjes zijn tegennatuurlijke dingen, slecht voor je gezondheid en het milieu.”
Mondkapjes zijn tegennatuurlijke dingen
Een vrouw uit Harderwijk stelt dat nooit bewezen is dat mondkapjes een werkelijke bijdrage leveren aan het voorkomen van corona. “Ik ben dus heel blij dat het niet meer hoeft!” Een andere volger van de Facebook-pagina is ook blij. “Maar als het druk is, draag ik liever mijn mondkapje.” Een inwoonster uit Huissen heeft er ook een dubbel gevoel over. “Vanwege mijn gezondheid liever niet - benauwd - maar ook weer vanwege mijn gezondheid weer wel.....” Een inwoner van Nijkerkerveen heeft dit dubbele gevoel niet. “Ik word er nog niet blij van en zal het mondkapje zeker nog blijven dragen.”
Ik zal het mondkapje zeker nog blijven dragen
Op de markt in Groesbeek zijn veel mensen blij met de op handen zijnde versoepelingen. “Goed dat de maatregelen versoepeld worden en zeker dat het mondkapje af mag, want dat is altijd lastig; zeker als je een bril hebt en een winkel inloopt, dan beslaan de glazen. Nu de cijfers beter worden, minder ziekenhuisopnames en minder mensen op de ic's, is het goed om de maatregelen te versoepelen”, zegt een meneer. Een ander vindt het vooral heerlijk om weer mensen te spreken en te zien. “Voor mijn kinderen is het goed dat de maatregelen eraf gaan. Het is niet goed als jongeren depressieve gevoelens krijgen omdat ze elkaar niet kunnen zien.”
Zie ook: