Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Disco's en clubs mogen weer open: 'We kunnen niet wachten'

disco's mogen weer open
disco's mogen weer open © pixabay
ARNHEM/APELDOORN - Bijna twee jaar lag het nachtleven stil, maar met ingang van vrijdag kan het uitgaanspubliek weer losgaan. Voorlopig tot 01.00 uur 's nachts en over een week als vanouds tot in de vroege uurtjes. Door de coronaversoepelingen kunnen discotheken en clubs weer open.
De horecaondernemers zijn er blij mee. "We hebben er enorm veel zin in", zegt Mike van Brakel van nachtkroeg Humphrey's Café in Apeldoorn nadat de versoepelingen bekend zijn gemaakt. "We moeten in korte tijd heel veel regelen; personeel, voorraden, dj's boeken. En personeel vinden blijft nog wel een dingetje. Alles komt tegelijk, dat is een uitdaging. Maar als je ziet hoe creatief de horeca de afgelopen twee jaar was, gaat dat lukken."

'Vol aan de bak'

Daar sluit Wouter Janssen van sportsbar 't Huys in Arnhem zich bij aan. "We moeten nu vol aan de bak om alles te organiseren, maar kunnen niet wachten tot we weer open mogen". Dat straks alle horecagelegenheden om 01.00 uur dicht moeten en iedereen na een avondje stappen tegelijkertijd buiten moet zijn, is nog wel een aandachtspunt. Een aantal burgemeesters gaf na het veiligheidsberaad van maandag aan dat tijdstip onhandig te vinden. Volgens burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer zorgt een sluitingstijd net na middernacht ervoor dat mensen massaal om die tijd naar buiten stromen en zij op straat gaan samenklonteren.
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem ziet dat anders. "Ik begrijp de zorg, maar eigenlijk hebben we natuurlijk altijd een tijd gehad waarop de horeca sluit. Of dat nu 02.00 uur is of 01.00 uur, maakt niet veel uit. We houden vast aan 01.00 uur en het is de verantwoordelijkheid van de horecaondernemer om daarop te anticiperen. We gaan natuurlijk wel boa's en politie inzetten en daarnaast gaan we werken met zogenoemde sfeerkeepers; mensen die niet handhavend optreden, maar mensen van info voorzien. Waar ze bijvoorbeeld de taxi kunnen vinden."

Verdere versoepelingen in aantocht

De horeca mag met ingang van vrijdag dus open tot 01.00 uur. Bezoekers hebben tot volgende week vrijdag een coronatoegangsbewijs nodig. Op 25 februari worden vrijwel alle beperkingen opgeheven. Er gelden dan weer normale openingstijden en er is geen coronatoegangsbewijs meer nodig. Dat betekent dat ook de grote nachtclubs en discotheken weer onbeperkt open kunnen gaan.
Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en zij geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, moet iedereen nog wel een negatieve testuitslag laten zien. Bij Luxor Live in Arnhem hoeft dat niet: "Voor al onze evenementen ná vrijdag 25 februari hanteren wij een verlaagde zaalcapaciteit van maximaal 500 bezoekers waardoor u deze zonder coronatoegangsbewijs kunt bezoeken.", meldt het poppodium op haar website.

Niet allemaal vrijdag al helemaal los

Niet alle clubs en disco's gaan deze vrijdag open; sommige wachten een dag langer. Zo zegt Janice Bronk van discotheek De Rodenburg in Beesd: "Dat is voor ons op vrijdag niet haalbaar, want dan krijgen we niet genoeg publiek binnen. Op zaterdag is dat een ander verhaal, al mogen we dit weekend nog maximaal 500 mensen ontvangen. Dat is kostentechnisch niet handig, want dat is 20 procent van onze capaciteit. Als we weer meer mensen mogen toelaten, hebben we wel het voordeel dat we Testen voor Toegang in De Rodenburg hebben. Met carnaval zijn we dicht, maar vanaf maart gaan we helemaal open. Dan is het op één vrijdag na al weer helemaal volgeboekt."
Ook City Lido in Groenlo opent zaterdag voor het eerst weer haar deuren. In het carnavalsweekend hoopt Erwin de Roo van de Achterhoekse discotheek weer helemaal los te gaan.