Noord-Veluwe

Dolfinarium mag Amerikaanse tuimelaar niet exporteren naar China

Dolfinarium mag in ieder geval één dolfijn niet exporteren naar China
Dolfinarium mag in ieder geval één dolfijn niet exporteren naar China © archief Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Het Dolfinarium in Harderwijk mag een Amerikaanse dolfijn niet exporteren naar een attractiepark in China. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Dat betekent dat van de acht dolfijnen die Dolfinarium wil exporteren naar China, in ieder geval één dolfijn niet mag vertrekken. Voor de overige zeven dolfijnen en twee walrussen loopt nog een rechtszaak. Daarover wordt later een beslissing genomen.
Het is de zoveelste stap in een langslepend juridisch conflict tussen dierenrechtenorganisaties Sea Shepherd en House of Animals enerzijds en de overheid en Dolfinarium anderzijds.
De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 9 juli 2021 aan het Dolfinarium de vergunningen verleend om acht tuimelaars en twee walrussen uit Harderwijk naar Hainan Ocean Paradise te exporteren. Dat is een groot attractiepark in China dat recent is gebouwd.

Nieuwe vergunningen aangevraagd

De aangevraagde vergunningen zijn op 9 januari 2022 verlopen. Deze rechtszaak is dus van belang voor de aanvraag van een eventuele nieuwe vergunning. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat Dolfinarium inderdaad nieuwe aanvragen heeft ingediend om de dieren naar hetzelfde park in China te exporteren.
Voor de Amerikaanse tuimelaar gelden weer andere regels en verdragen dan voor de overige dieren. Dit dier mag namelijk niet voor overwegend commerciële doeleinden worden gebruikt. De minister stelt dat het gaat om een overdracht tussen dierentuinen en dat Hainan Ocean Paradise dus geen commerciële partij zou zijn.
De dierenrechtenorganisaties zijn van mening dat Hainan Ocean Paradise een pretpark is met een overwegend commercieel doel. De rechtbank vindt dat de minister niet met zekerheid kan stellen dat de Amerikaanse tuimelaar niet voor overwegend commerciële doeleinden zal worden gebruikt. Daarom mag deze dolfijn niet worden uitgevoerd.

Orka Morgan

In de overweging heeft de rechtbank de zaak over orka Morgan meegenomen. Ook daar was toen het verhaal dat het dier niet voor commerciële doeleinden zou worden gebruikt. Dierenrechtenorganisaties hebben toen ook aan de bel getrokken, maar de orka werd toen wel geëxporteerd.
Of in dit geval Ocean Paradise wel of niet aan de definitie van een dierentuin voldoet, acht de rechtbank niet relevant. De Europeesrechtelijke Dierentuinrichtlijn is namelijk niet van toepassing op Ocean Paradise. Zelfs als Hainan wel onder de dierentuinen zou vallen, dan is commercieel gebruik van de Amerikaanse tuimelaar volgens de rechtbank niet uitgesloten.

Derde rechtszaak

Over de overige zeven dolfijnen en twee walrussen loopt nog een andere rechtszaak. Daarbij staat de vraag centraal of het niveau van dierenwelzijn in China te vergelijken is met dat in Nederland. Die zaak is de derde in een reeks die de dierenrechtenorganisaties heeft aangespannen tegen de overheid om de export van de dieren van Dolfinarium te verbieden.
Het ministerie kan nog binnen zes weken tegen deze uitspraak in beroep gaan. Het is nog niet duidelijk of dat gaat gebeuren.