Arnhem en omstreken

Een boswandeling op z'n Japans: 'Het geeft een bijzondere rust'

Wandelcoach Petra Hoff.
Wandelcoach Petra Hoff. © Omroep Gelderland
WOLFHEZE - Dat een boswandeling voor rust zorgt zullen de meeste mensen beamen. Maar het kan nog beter, stelt wandelcoach Petra Hoff uit Arnhem. Ze leert mensen op een speciale Japanse manier door het bos te wandelen met het therapeutische Shinrin-yoku.
De vorm van therapie is ontwikkeld in de jaren 80. "De Japanse overheid heeft gezegd: we willen wat doen aan de enorme overbelasting van mensen in Japan", vertelt Hoff in het programma I Love De Achterhoek. "In 1982 is er een minister van landbouw en bosbouw geweest die Shinrin Yoku heeft bedacht. Het is vrij nieuw, er zit geen enorme geschiedenis achter." Volgens de wandelcoach geven bomen een bepaalde stof af die stress verlagend is, "en dat krijg je in het bos zo gratis cadeau!"
Presentatoren Franks Miggelbrink en Willem te Molder namen de proef op de som.
Een boswandeling op z'n Japans: 'het geeft je een bijzondere rust' - I Love De Achterhoek
Bij Shinrin-yoku neem je een 'bosbad'. Dat is niet letterlijk een bad in het bos, maar een samenstelling van therapeutische activiteiten. Zo wandel je op een heel laag tempo, doe je ademyoga en meditatie en kom je daarmee tot rust. "Ik stond tegen een boom aan om tot rust te komen en dacht: dit moet ik vaker doen", aldus presentator Frans Miggelbrink. Willem te Molder was minder enthousiast: "Wandelen in het bos is niet raar, maar op deze manier vond ik het wel gek."
Bekijk hieronder de hele uitzending van I Love De Achterhoek.
I Love De Achterhoek - Andere culturen