Rivierengebied

Indrukwekkende verklaringen slachtoffers aanslagen fruithandel De Groot

Woningbrand na aanslag Hedel
Woningbrand na aanslag Hedel © Bart Meesters
ARNHEM - Twee verdachten van 21 en 20 jaar hebben voor de rechter in Arnhem 9 en 3 jaar cel horen eisen voor hun rol tijdens een campagne van aanslagen tegen medewerkers en ex-medewerkers van Fruithandel de Groot in Hedel. De aanslagen begonnen na de ontdekking van een lading cocaïne bij De Groot, ruim twee jaar geleden. Het bedrijf werd vervolgens afgeperst. Toen De Groot daar niet op inging begonnen de aanslagen.
De twee mannen die dinsdag voor de rechter staan worden verdacht van een aanslag in Kerkdriel, daarnaast wordt één van hen verdacht van een aanslag in Hedel en de voorbereiding van een aanslag in Hilversum. Bij de aanslag in Hedel ging een woning in vlammen op en raakte één persoon ernstig gewond. Hoofdverdachte Ali G. die er van verdacht wordt de opdrachtgever te zijn komt pas in juni voor de rechter.
De rechter sprak tijdens de zitting van indrukwekkende slachtofferverklaringen. Henri Seepers sprak ook namens zijn broer als slachtoffer van de aanslag met een brandbom op hun woning in Hedel. De complete woning van de broers Seepers ging in vlammen op.

Woede en onmacht

Het ging om het van oorsprong ouderlijk huis van de broers. Bijna alles ging verloren, zoals foto’s en andere herinneringen. Ook de omvangrijke platenvoorraad van één van de broers ging verloren.
De broers konden maar ternauwernood ontsnappen. Henri liep ernstige snij- en brandwonden op tijdens zijn vlucht uit het brandende huis. Hij moest van één hoog door een raam springen.
Ook de psychische gevolgen waren groot, verklaarde Henri. Zijn broer durfde in de avond niet meer alleen thuis te zijn en Henri heeft er zelf aan gedacht om uit het leven te stappen. Regelmatig worden de broers nog overvallen door gevoelens van woede en onmacht.
De advocaat van de slachtoffers van de aanslag in Kerkdriel las een slachtofferverklaring voor. Die slachtoffers kregen uiteindelijk te maken met twee aanslagen. Ze hebben hun huis moeten verkopen om aan de spanningen waar ze in leefden te kunnen ontsnappen. Maar ook nu nog neemt de spanning toe als er bijvoorbeeld sirenes te horen zijn.

De verdachten leggen verklaringen af

De twee verdachten hebben allebei een verklaring afgelegd over hun eigen rol bij de aanslagen. Over vragen over medeverdachten kwam vaak hetzelfde antwoord: "Voor mijn eigen veiligheid zeg ik daar niets over."
Beide verdachten werden intensief verhoord door de rechters. De 21-jarige verdachte zegt dat hij alleen maar gereden heeft. Hij dacht dat er in Kerkdriel alleen wat vuurwerk voor een deur gelegd zou worden om mensen bang te maken. De tweede verdachte zegt dat hij een lont heeft aangestoken en dat een ander het vuurwerk gegooid heeft.
Beide mannen verklaren over hun rit in de auto, maar verklaren niet over elkaar.

Getuigenverhoor van medeverdachte

De verdachte die maandag al voor de rechter stond voor zijn deel bij de vuurwerkaanslag in Kerkdriel kwam vandaag terug als getuige. De zaak van deze getuige werd maandag achter gesloten deuren gehouden, omdat hij ten tijde van het misdrijf nog minderjarig was. Hij hoorde maandag een eis van vier jaar gevangenisstraf waarvan één voorwaardelijk. Hij verklaarde als getuige hoe hij door de verkoop van een scooter met één van de andere verdachte in contact was gekomen.
De getuige verklaarde verder dat hij het vuurwerk had gegooid tijdens de aanslagen. Daarnaast verklaarden alle verdachten dat er in de auto nauwelijks gesproken werd en zeker geen vragen werden gesteld aan elkaar.

Aanslag in Hedel verwoeste woning

De 21-jarige verdachte zegt bij beide aanslagen chauffeur te zijn geweest. "Ik weet niet waarom ik nog een keer ben gegaan", zegt hij op een vraag van rechter. Dit omdat de rechter wil weten waarom hij ook bij een tweede aanslag wilde rijden. Hij zegt in de auto te zijn gebleven en in Hedel alleen een doffe klap te hebben gehoord. Er zou een conflict zijn geweest en wat er gebeurd is zou ter afschrikking zijn geweest.
De uitspraak is op 7 april.