Rivierengebied

Eis: vier jaar cel voor 18-jarige om gooien mortierbommen in Hedel

De jonge man wordt verdacht van het veroorzaken van een verwoestende brand.
De jonge man wordt verdacht van het veroorzaken van een verwoestende brand. © Bart Meesters
ARNHEM - Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, krijgt een 18-jarige man drie jaar celstraf plus een jaar voorwaardelijk voor het gooien van mortierbommen naar woningen in Hedel en Kerkdriel in november 2020. De aanslagen passen in een reeks geweldsincidenten tegen fruithandel De Groot in Hedel.
De man hoorde maandag de eis in de rechtbank in Arnhem. Hij was 17 jaar oud toen hij de bommen zou hebben gegooid, maar OM wil hem laten berechten als volwassene. Hij was met twee andere verdachten betrokken bij het gooien van bommen naar woningen in Kerkdriel en Hedel. Ook werkte hij mee aan de voorbereiding van een soortgelijke aanslag in Hilversum.
De aanslagen horen bij een serie gewelddadige incidenten rond fruitbedrijf in Hedel. Na de vondst in 2019 van een partij cocaïne bij het bedrijf zijn er aanslagen gepleegd in de richting van meerdere medewerkers. Vermoedelijk zitten drugscriminelen daar achter. De medeverdachten van 20 en 21 staan dinsdag voor de rechter.

Stenen en mortieren

Op 23 november 2020 zou de toen 17-jarige verdachte een steen met zwaar vuurwerk naar een woning in Kerkdriel hebben gegooid. De bewoners lagen daar toen te slapen. Twee dagen zou hij weer hebben toegeslagen. Hij gooide toen met wat medeverdachten mortierbommen naar een woonboerderij in Hedel. Die brandde vervolgens volledig af. Ook werd er al een aanslag voorbereid op een woning in Hilversum van een familielid van de directie van het fruitbedrijf. De verdachten werden aangehouden voordat ze dat plan konden uitvoeren.

'Volwassen feiten'

De officier van justitie vindt volwassenenstrafrecht op z'n plaats, omdat de strafzaak zo zwaar is. "Als we kijken naar de ernst, dan gaat het om heel volwassen feiten", stelt de officier. "Het gaat om georganiseerd plegen van voor de bewoners mogelijk dodelijke aanslagen op woningen. Het is ingebed in een criminele groep, waarbij het gaat om het afpersen van een fruitbedrijf." Wel houdt de officier rekening met de 'jeugdige leeftijd' en de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.
Volgens het OM zijn de verdachten tot hun daden aangezet door een 37-jarige man uit Naarden. In totaal moeten zeven mensen voor de rechter verschijnen.

Zie ook: