Stedendriehoek

Peter wordt molenaar: 'We zitten te springen om nieuwe mensen'

TWELLO - Molenaars houden elke zaterdag vrijwillig de Havekes Mölle in Twello draaiende. Een ambacht dat je niet zomaar even uitvoert, daarvoor moet je worden opgeleid. Peter Vredeveld Brouwer besloot dit te doen en is met volle overgave gestart met de opleiding.
"Ik ben net begonnen en zit echt nog in de beginfase, zo vertelt Peter. "Het is veel, dat weet ik nu al wel, maar het is wel heel interessant. Het is de derde dag dat ik hier op de molen sta en ik ben vooral bezig met kruien, het zeil aanleggen, dat soort dingen."
De molen in Twello heeft een tekort aan vrijwillige molenaars. "We zitten te springen om nieuwe mensen die de opleiding willen volgen, vertelt Wido Derks, voorzitter van de Havekes Mölle. Het is lastig om nieuwe, jonge mensen te vinden die dit willen gaan doen. En het is zo belangrijk om de molen draaiende te houden."
Havekes Mölle Twello
Havekes Mölle Twello © Omroep Gelderland
Die mening deelt ook Maggy Vredeveld Brouwer, de vrouw van de molenaar in opleiding. "Molens horen natuurlijk bij Nederland, dat hoort gewoon zo. En een molen moet een aantal keren per maand draaien om te kunnen blijven werken. Dus het is heel belangrijk om nieuwe molenaars op te leiden om het oer-Hollandse plaatje in stand te houden."

Geen tekort aan molenaars in Gelderland

De Molenfederatie Gelderland maakt zich zorgen om het behoud van molens in de provincie, nu de bestaande molenaars steeds ouder worden. "De gemiddelde leeftijd neemt toe. Mensen die op cursus gaan, beginnen daar later mee. Maar je moet wel de kracht hebben voor onderhoud en het laten draaien van de molen. Dat is echt een punt van aandacht", benadrukt Jos Penninx, voorzitter van de Molenfederatie Gelderland en oud-burgemeester van Voorst.
De Molenfederatie Gelderland bestaat sinds mei 2021 en is juist opgericht om molens in stand te houden. "Op dit moment gaat het nog. We hebben gelukkig geen tekort aan molenaars in Gelderland, maar we zijn wel bezorgd."
Volgens de Molenfederatie zijn er nu zo'n honderd molenaars in opleiding. Naar schatting één op de vier maakt de opleiding niet af. "We denken dat we de terugloop die we zien, daarmee kunnen tegengaan. Maar de komende jaren gaan er meer mensen stoppen, dus we moeten echt zorgen dat we nieuwe molenaars vinden."
Zie hieronder de oproep voor nieuwe molenaars bij Gelderland Helpt:
Gelderland Helpt - Havekes Mölle zoekt molenaars
Want zonder molenaar geen molen, benadrukt Penninx. "Als er geen molenaar meer is, komt de molen stil te staan en dat is echt funest voor de molen. Een molen die niet draait, niet gekruid wordt, gaat heel snel achteruit. Los van dat een dorp niet meer beschikt over een draaiende molen waar mensen komen, is dat voor ons molenbestand dodelijk. Dat willen we voorkomen."