Noord-Veluwe

Eddy bouwt 150 mezenkastjes om eikenprocessierups te bestrijden: 'Mooi werk'

Eddy met zijn zelfgemaakte vogelhuisje.
Eddy met zijn zelfgemaakte vogelhuisje. © Omroep Gelderland.
GARDEREN - Zes dagen per week is de 44-jarige Eddy Bronkhorst uit Garderen bezig met het maken van nestkastjes. Werken met hout is al jaren zijn grote hobby. Zijn vakmanschap valt ook de gemeente Nunspeet op. Die bestelde 150 mezenkastjes bij Eddy, om uit te delen aan de inwoners. De kastjes moeten gaan helpen in de strijd tegen de eikenprocessierups.
Eddy heeft een verstandelijke beperking en maakt al jaren nestkastjes voor verschillende soorten vogels. Al ruim twee jaar is hij bijna elke dag aan het werk in de Beeldentuin in Garderen. Het begon toen hij in een bouwvakvakantie ruim 120 kastjes over had.
Eddy bouwt 150 mezenkastjes om eikenprocessierups te bestrijden: 'Mooi werk'
"Hij kon ze niet kwijt en hij was er erg ontdaan van. Toen heb ik Eddy aangeboden dat hij hier een kraampje kan opzetten om zijn kastjes te verkopen", vertelt Adri van Ee, begeleider van Eddy bij de Beeldentuin. "In een week tijd had hij ze allemaal verkocht. Sindsdien is hij zes dagen per week bij ons aan het werk en hij krijgt er niet genoeg van."

'Niet moeilijk'

Adri zaagt het hout voor Eddy, maar voor de rest doet Eddy alles helemaal zelf. "Ik vind het helemaal niet moeilijk", vertelt hij. "Ik vind het mooi werk, ik word er blij van", glimlacht Eddy.

'Best groot probleem'

Begin december nam de gemeente Nunspeet contact op met de Beeldentuin. De gemeente vroeg of Eddy 150 mezenkastjes kon maken. Adri: "In tien dagen heeft hij alle 150 kastjes gemaakt."
"Een aantal jaar geleden was het probleem rond de eikenprocessierups best wel groot, maar doordat we hebben ingezet op de biodiversiteit en de vogelkastjes is het probleem echt een stuk kleiner geworden. Dus het helpt", vertelt wethouder Marije Storteboom.

Zie ook: