Arnhem en omstreken

Niemand in Arnhem wil met de PVV of FvD werken

Thierry Baudet en Geert Wilders.
Thierry Baudet en Geert Wilders. © ANP
ARNHEM - Vrijwel alle fracties in de Arnhemse gemeenteraad laten weten na de verkiezingen in maart niet met de PVV of Forum voor Democratie in een coalitie te zullen stappen. "Een trap tegen de schenen van de kiezers", noemt PVV-fractievoorzitter Coen Verheij de houding van zijn collega's. "Ronduit arrogant en ondemocratisch." Arnhem is de enige Gelderse gemeente waar zowel de partij van Geert Wilders als die van Thierry Baudet lokaal meedoet, die laatste voor het eerst.
Maar GroenLinks, VVD, D66, PvdA, DENK, CDA, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Arnhem Centraal willen allen dus niet met PVV en FvD in zee. Dat geluid komt desgevraagd nadat verschillende landelijke politieke kopstukken zich zaterdag negatief uitlieten over een mogelijke lokale samenwerking met een van die twee partijen.

'Trekken een grens'

Volgens Mark Coenders (GroenLinks) is FvD 'bezig met een systematische aanval op de democratische rechtsstaat'. "Daarom trekken wij een duidelijke grens. Wij onderhandelen niet met FvD en PVV." Steffenie Pape (VVD) stelt dat die partijen 'landelijk inhoudelijk verwerpelijke dingen roepen en gedrag laten zien dat wij niet willen in Arnhem'. Daarbij gaat het volgens Pape ook over 'de manier waarop'.
Een verbinding met partijen die de democratische rechtsstaat ondermijnen en artikel 1 van onze Grondwet niet respecteren, is geen optie, vindt Nathalie Nede (ChristenUnie). Wel is het volgens haar belangrijk oog te hebben voor alle kiezers. "Ook voor die van deze partijen."
Voor Leo de Groot (Partij voor de Dieren) is het onder meer een probleem dat PVV en FvD het klimaatprobleem en de energietransitie in zijn ogen niet serieus nemen. "Ook op andere onderwerpen, zoals vluchtelingenproblematiek, kunnen we elkaar niet vinden." Klaartje Koorn (CDA) constateert dat niet zij maar juist deze partijen 'grote groepen mensen uitsluiten en wegzetten' en dat daarom een samenwerking met PVV en FvD niet logisch is. PvdA'er Giovanni Visser meent dat 'partijen die zich bedienen van uitsluiting en de rechtsstaat in twijfel trekken niet goed zijn voor de stad'.

'Jodenhaat, vrouwenhaat, moslimhaat en homohaat'

"Een samenwerking met partijen die discrimineren of jodenhaat, vrouwenhaat, moslimhaat en homohaat aanwakkeren, is vanzelfsprekend geen optie", betoogt Mattijs Loor (D66). Of het niet heel ondemocratisch is om partijen op voorhand uit te sluiten? "Nee hoor. Dan weet de kiezer waar hij aan toe is", meent Loor.
De Arnhemse Ouderenpartij gaat daar niet in mee. "Een democratische beweging moet natuurlijk niet een bepaalde bevolkingsgroep uitsluiten", vindt fractievoorzitter Nico Wiggers. Volgens hem zijn het juist de gevestigde landelijke partijen, van links tot rechts, die ervoor hebben gezorgd dat PVV en FvD voedingsbodem kregen en steun van de kiezer.

'Typisch gevestigde politiek'

"Het is juist een uitdaging om met de vertegenwoordigers van die onvrede samen te werken om die onvrede weg te nemen", meent Wiggers. "Het niet willen samenwerken is typisch iets van de gevestigde politiek. Het maakt de verhoudingen harder en vergroot de afstand tussen politiek en burger."
PVV'er Verheij redeneert dat de PVV-kiezer in het uitsluiten van zijn partij juist een extra motivatie moet zien om zijn of haar stem uit te brengen. "Als de kiezer de PVV groot maakt zullen de andere partijen een toontje lager gaan zingen, omdat ze dan simpelweg niet meer om ons heen kunnen."
Forum voor Democratie liet eerder in een reactie op de uitspraken van de landelijke politici weten: "Komt mooi uit, want we willen ook niet met hen besturen."