Gelderland

Benzineprijzen zijn extreem hoog, elektrisch rijden zou oplossing kunnen zijn

Bij de laadpaal haal je meer voordeel dan bij de pomp.
Bij de laadpaal haal je meer voordeel dan bij de pomp. © Pixabay - Stux
ARNHEM - De benzineprijzen blijven stijgen en het wordt steeds aantrekkelijker om naar Duitsland te rijden en daar te tanken. Maar is het niet beter om elektrisch te gaan rijden? Daar komt veel bij kijken. Omroep Gelderland zet op een rij waar je dan rekening mee moet houden.
Het hangt namelijk van veel dingen af of elektrisch rijden goedkoper is. Feit is dat er nog niet zoveel elektrische auto's als benzineauto's op de tweedehands markt zijn. Hoewel dit aantal wel hard groeit, zijn ze nu vaak duurder in aanschaf.
Het financiële voordeel zit hem dus in de kostenbesparingen. Dat begint al bij de brandstof. De gemiddelde elektrische auto heeft ongeveer 20,7 kilowattuur (kWh) nodig om 100 kilometer te rijden. Als we uitgaan van een energieprijs van 0,26 euro per kWh, kom je uit op een prijs van 5,38 euro voor die afstand.
Als je datzelfde aantal kilometers wilt rijden met een benzineauto, ben je met de huidige brandstofprijzen gemiddeld 14 euro kwijt. Dat scheelt dus wel een paar euro's.

Belastingvoordeel

Maar er zijn complexere details die meetellen in de overweging om elektrisch te gaan rijden. De ANWB zet op de eigen website het een en ander op een rij. De hoogste drempel zit hem nu nog, zoals gezegd, in de prijs. Een elektrische auto is al snel duizenden euro's duurder dan zijn benzine slurpende evenknie. Dat geldt ook voor de tweedehands optie.
Wat wel helpt, is de aanschafsbelasting (BPM). Die wordt bepaald aan de hand van uitstoot. Tot 2024 is deze afwezig bij elektrische auto's en zelfs als deze alsnog wordt ingevoerd, zou die nog altijd lager uitpakken. Hierdoor zijn sommige elektrische auto's juist weer goedkoper in aanschaf. Al zijn dit nog steeds prijzige vierwielers.
Hoeveel laadpalen zijn er?
Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) telt onze provincie op dit moment 7.590 (semi-) publieke laadpunten. Daarnaast zijn er nog eens 394 snellaadpunten. Tussen juni 2020 en juni 2021 nam het aantal laadpalen in Gelderland met 30 procent toe. Koplopers waren vorig jaar zomer de grote steden Arnhem (897), Apeldoorn (687) en Nijmegen (616).

Goedkoop onderhoud

Dan zijn er nog de werkzaamheden van de garagehouders. Zorgen elektrische auto's voor minder schokkende facturen van de garage? Dat zou goed kunnen, want elektrische auto's zijn doorgaans een stuk voordeliger in onderhoud. Traditionele auto's hebben tien keer meer onderdelen in de aandrijflijn. En die hebben allemaal onderhoud of zelfs vervanging nodig. Elektrische auto's hebben niet alleen minder onderdelen, ze gaan doorgaans ook langer mee. Zelfs de banden en de remmen. Dit komt doordat de elektromotor helpt bij het remmen.
Is alles goedkoper? Nee, het vervangen van de accu kan een dure grap zijn. Maar die gaat lang mee en veel merken bieden een uitgebreide garantie. Op onderhoud wint de elektrische auto het dus ruim.

En ook nog subsidie

De BPM is al genoemd, maar er zijn ook veel ander financiële voordelen bij de elektrische auto. Zo is er subsidie beschikbaar voor de aanschaf voor particulieren en zakelijke rijders krijgen vaak een lagere bijtelling. Ook ben je tot en met 2024 vrijgesteld van wegenbelasting. In de afschrijving ontlopen de benzine- en de elektrische auto elkaar niet veel.
Kortom, elektrische auto's zijn nu nog duurder in de aanschaf en de tweedehandsmarkt is nog niet zo groot. Maar er stromen steeds meer elektrische auto's die markt in. En op de lange termijn biedt de elektrische auto veel financieel voordeel.
Toch moet wel gezegd worden dat de gemiddelde elektrische auto op een volle accu niet de afstanden van een benzineauto met een volle tank haalt. Dus voor een vakantie naar het verre buitenland is het misschien beter om even de diesel van je oom te lenen.
Is de elektrische auto iets voor jou? Dat hangt vooral af van de dikte van je portemonnee. Maar op dit moment is de aanschafprijs voor de automobilist met een bescheiden inkomen misschien toch te spannend.

Zie ook: