Gelderse Vallei

Run op vertrouwenspersonen door misstanden The Voice: 'Je moet stevig in je schoenen staan'

De telefoon staat roodgloeiend bij de LVV nu na TVOH meer meldingen over ongewenst gedrag naar buiten komen.
De telefoon staat roodgloeiend bij de LVV nu na TVOH meer meldingen over ongewenst gedrag naar buiten komen. © ANP
NIJKERK - De telefoon rinkelt onophoudelijk in Nijkerk bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Door de uitzending van BOOS over wantoestanden bij talentenjacht The Voice of Holland is een bom gebarsten. De beroepsvereniging heeft een extra medewerker aangenomen om de vragen af te handelen. "Het aantal telefoontjes is verdubbeld", zegt voorzitter Inge te Brake van de LVV.
Het zijn dominostenen die omvallen. Na Ali B, Marco Borsato, Jeroen Rietbergen en een regisseur van TVOH volgden Marc Overmars uit Epe, de succesvolle voetbaldirecteur van Ajax en PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk die onder anderen een vrouw uit Zevenaar had lastiggevallen. Donderdag kon misdaadverslaggever Mick van Wely van De Telegraaf aan dit lijstje worden toegevoegd.

Drie soorten vragen

Niet alleen roeren slachtoffers zich, ze durven naar voren te stappen. Terwijl organisaties die hun zaken niet op orde hebben in een reflex schieten. "We krijgen drie soorten vragen", somt LVV-voorzitter Te Brake op. "Waar vind ik een vertrouwenspersoon, waar zijn goede bureaus om medewerkers op te leiden en is een vertrouwenspersoon bij ons verplicht?"
Volgens de laatste cijfers van TNO had in 2020 42 procent van de bedrijven geen vertrouwenspersoon in dienst.
"De storm gaat voorlopig nog niet liggen", zegt Hettie Schuring. Ze leidt in Kampen een bureau dat vertrouwenspersonen levert. "Voor BOOS kregen we een à twee telefoontjes per week, nu per dag", vertelt Schuring. "Organisaties krijgen opeens in de gaten dat ze het omgaan met ongewenst gedrag niet geregeld hebben."
Aan een interne vertrouwenspersoon heb je als slachtoffer niks
Er zijn bedrijven en instellingen die een vertrouwenspersoon in eigen geledingen hebben. Schuring: "Aan die functionarissen heb je als slachtoffer van ongewenst gedrag niks. In de meeste gevallen is het iemand van personeelszaken. Die zitten tijdens de lunch aan tafel bij de directeur. Ga je jouw verhaal doen bij zo iemand? Instellingen moeten externe vertrouwenspersonen inschakelen. Die hebben een open blik."

'Schoenen van beton'

Vertrouwenspersoon word je niet zomaar, benadrukt Te Brake van de LVV. "Je moet stevig in je schoenen staan, in schoenen van beton. Je moet het ongewenste gedrag kunnen 'zien', en het echte verhaal achter het ongewenste gedrag boven tafel krijgen. Het draait om luisteren."
Wie een medewerker wil opleiden tot vertrouwenspersoon moet niet over een nacht ijs gaan, zegt ze. "Door de hype die door BOOS is ontstaan, focussen bedrijven op onderzoek naar misstanden. Maar bij een onderzoek worden slachtoffers voor een tweede keer geconfronteerd met het ongewenste gedrag. Moet er überhaupt wel onderzoek in een organisatie plaatsvinden? Misschien wil het slachtoffer gewoon met de veroorzaker praten of met een leidinggevende of is bemiddeling nodig."

Zie ook: