Arnhem en omstreken

Toiletten al dicht op oude Oranjekazerne, Defensie loert op verhuizing

Mogelijk wordt de Oranjekazerne samengevoegd met Vliegbasis Deelen
Mogelijk wordt de Oranjekazerne samengevoegd met Vliegbasis Deelen © ANP
ARNHEM - Het ministerie van Defensie is van plan om meerdere kazernes in Nederland aan te pakken. Op dit moment kost het onderhoud veel geld. Voor de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn al concrete plannen. Maar ook andere Gelderse kazernes komen mogelijk aan de beurt.
Een groot deel van de militaire kazernes is in Gelderland te vinden. "We hebben 450 locaties in heel Nederland", zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie tegen Omroep Gelderland. "Die worden allemaal meegenomen in de nieuwe plannen."

Toiletgebouw gesloten

"Het gaat om plannen, niet om besluiten", benadrukt de woordvoerder. "Op dit moment zijn onze locaties versnipperd over het hele land. Daarbij zijn ze niet duurzaam te krijgen, omdat veel van het vastgoed verouderd is. Het kost veel om de locaties te onderhouden en die kosten nemen alleen maar toe. Het loopt uit de pas, dus moeten de kosten van het vastgoed met zeker dertig tot veertig procent verminderd worden."
Voor de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn die plannen al best concreet. "Daar zijn we al sinds 2019 bezig om te kijken hoe we het kunnen verbeteren. Het is een oude kazerne met losse huisjes, zoals je die wel meer ziet in Nederland. We maken daar nu mee dat toiletgebouwen gesloten moeten worden, omdat de rioleringen het anders niet aankunnen. Het gaat er dus niet goed aan toe."

Vliegbasis Deelen

Wat het ministerie betreft ligt de oplossing dichtbij. "De verouderde kazerne ligt aan de Koningsweg. Aan de overkant ligt vliegbasis Deelen. Dat wordt al voor een deel gebruikt door Defensie. Dat willen we uitbreiden door de activiteiten van de oude kazerne daarheen te verhuizen en dus alles in dat gebied op één plek onder te brengen."
Zijn er meer kazernes in de provincie die aangepakt gaan worden? "Het zou kunnen", zegt de woordvoerder van het ministerie daarop. "Maar op dit moment zijn die plannen niet concreet. Dus daar is nu nog niks over te zeggen. Bij de Oranjekazerne is meer duidelijkheid omdat we daar al in 2019 begonnen zijn."

'Gebouwen staan leeg'

De Algemene Federatie van Militair en Burger Personeel (AFMP) behartigt de belangen van defensiepersoneel. Ook zij zien problemen in het vastgoed van defensie. "Veel gebouwen van defensie staan leeg of worden deels gebruikt", reageert een woordvoerder. "Daarnaast zijn er veel oude gebouwen die nog steeds gebruikt worden en dus jaarlijks worden gekeurd. Het onderhoud en het behoud van al die vierkante meters kost veel geld, dus we hebben er begrip voor dat er naar de kosten gekeken wordt."
"Dertig tot veertig procent vinden we alleen wel ambitieus", vervolgt de woordvoerder. Op dit moment hebben we echter nog geen concreet beeld van de plannen. Maar wij juichen het uiteraard toe als er verouderde faciliteiten vernieuwd of opgeknapt worden"
"Onze prioriteit gaat naar welke impact het heeft op ons personeel. Als er kazernes gesloten worden en er hierdoor banen gevaar lopen, komen we in actie. Met dat bijltje hebben we vaker gehakt", besluit de woordvoerder.